Šesnaest godina od ubistva srpskih žetelaca

© AP Photo / Visar KryeziuApel Ujedinjenim nacijama i predstavnicima Unmika predstavlja izraz bojazni stručnjaka Panela da će njihov dugogodišnji rad biti obesmišljen, a sa njim i izgledi da se žrtvama OVK omogući pravda.
Apel Ujedinjenim nacijama i predstavnicima Unmika predstavlja izraz bojazni stručnjaka Panela da će njihov dugogodišnji rad biti obesmišljen, a sa njim i izgledi da se žrtvama OVK omogući pravda. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parastos za 14 srpskih žetelaca koji su ubijeni na njivi 23. jula 1999. godine u selu Staro Gracko na Kosmetu održan je danas.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ukazao je da se postavlja pitanje zbog čega još uvek niko nije izveden pred lice pravde.

„Da li je moguće da niko nema političke hrabrosti i odgovornosti od političara u Prištini da one koji su odgovorni za ovaj zločin pozove pred lice pravde i to ne zbog toga da bi bilo koga ponizio, uvredio i naneo nepravdu, već samo zato da ne budemo u situaciji da oni koji su sejali smrt žanju život u slobodi, život bez oznaka ubica, život u kome nisu dobili ono što su na ovim poljima posejali“, rekao je Đurić.

On je rekao da bi voleo da su na parostosu prisutni bar neki političari iz Prištine „koji pripadaju onom narodu iz koga su došli zločinci“ jer bi time, kako smatra, poslali poruku da se ne slažu sa onim što je urađeno jer „to nije urađeno bez ozbiljne političke inspiracije“.

Zamenik predsednika kosovske vlade Branimir Stojanović rekao je da se o zločinu u Starom Grackom govori svuda i svakoga dana osim na današnji dan, kada je pre 16 godina u tom mestu ubijeno 14 žetelaca.

„Teško je govoriti u Starom Grackom o onome što se dogodilo pre 16 godina. Danas je dan za ćutanje i tugu i ona će da traje. Neka razmišljaju svi i naše kolege u vladi i međunarodna zajednica zašto na današnji dan ćutimo“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, tuga i bol koji postoje, ne samo na ovom mestu i ne samo na današnji dan neće nestati sami od sebe.

On je poručio da će „naše opominjanje i naše podsećanje trajati sve dok oni koji su ovo uradili ne budu kažnjeni“. „Koliko god bude potrebno vremena i puta da kažemo da čekamo istinu i da se istina mora desiti i da se moraju kazniti oni koji su ovaj stravičan zločin počinili mi ćemo u tome istrajati“, rekao je Stojanović i ponovio da je „danas dan za ćutanje i za tugu“.

Ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je da će nastaviti da traži odgovor na pitanje koje se postavlja već 16 godina, ko je ubio 14 žetelaca u Starom Grackom. „Odgovor tražimo i tražićemo dok god ga ne dobijemo“, rekao je Jevtić.

On je istakao da je juče na sednici Vlade Kosova, ispred porodica žrtava ali i u ime istine i pravde, još jednom i sa tog mesta, zatražio odgovor na pitanje i zahtevao od institucija da počinioce tog zločina izvedu pred lice pravde i kazne za ono što su učinili.

Kako smatra, jedino na taj način budućnost može biti bolja. „Nastavićemo da zahtevamo i tražimo i danas i svakoga dana, a meštanima Starog Gracka ćemo pomagati da nam ne bi odlazili kao što se to dešavalo u prošlosti. Pomagaćemo da ovi ljudi žive životom boljim nego što je bio i to je naša obaveza“, poručio je Jevtić.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije ukazao je da je mesno groblje gde su žrtve sahranjene skrnavljeno i minirano dodajući da nijedan od počinioca zločina nije priveden pravdi.

„To je ono što nas sve boli i zaista nema pravde ovde na zemlji, čekaćemo pravdu koju će Bog dati svakome, a bilo bi nam lakše kada bi se i ova zemaljska pravda zadovoljila i ne samo nama nego i našim sunarodnicima“, rekao je vladika Teodosije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala