Ljubav Zapada prema bombardovanju ne može pobediti terorizam

© Flickr / The U.S. ArmyAmeričko bombardovanje Iraka
Američko bombardovanje Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad je navikao da svaki problem rešava uz pomoć vazdušnih napada, ali je takav pristup osuđen na propast, piše britanski političar Pedi Ešdaun u članku za „Independent“. Ako London namerava da formira efikasnu koaliciju protiv Islamske države, potrebno je da sarađuje s Iranom i Rusijom, koja se takođe suočava s terorizmom u Čečeniji i Dagestanu.

U britanskim vladajućim krugovima razmatraju da li ta zemlja treba da se priključi koaliciji koja bombarduje pozicije terorističke organizacije Islamska država u Iraku. Da li je to najefikasniji način da se pobedi terorizam, pita se bivši lider britanskih liberalnih demokrata Pedi Ešdaun u autorskom tekstu, objavljenom u londonskom dnevnom listu „Independent“.

Filip Hamond - Sputnik Srbija
Britanija pozvala NATO da ubrza proces donošenja odluka

„Gubimo rat protiv Islamske države, ne zbog toga što imamo malo bombi nego zato što nemamo dovoljno diplomatije“, smatra autor.

Može se reći da je Zapad poslednjih godina pretrpeo toliko poraza jer je mislio samo na rat i zaboravljao na diplomatiju, naglašava autor teksta.

„Kada se suočavamo s nekim međunarodnim problemom, onda je naša prva reakcija da počnemo da bombardujemo“, nastavlja Ešdaun.

„Ali, Džordž Buš Stariji je drugačije delovao na Bliskom istoku — i pobedio. A njegov sin Džordž Buš Mlađi je odustao od diplomatije u korist ’straha i trepeta‘ — i izgubio. Grešku su Amerikanci ponovili u Avganistanu, Bosni i Libiji“, smatra Pedi Ešdaun. 

Islamska država - Sputnik Srbija
Islamska država pobeđuje u informacionom ratu

Tokom poslednje tri godine, mnogi analitičari su mnogo puta objašnjavali da se na Bliskom istoku rasplamsava rat sunita i šiita, a delovanje Islamske države predstavlja samo deo tog procesa. Koalicija koja je obrazovana radi borbe protiv ove organizacije može samo da produbi krizu jer će biti „previše ratna, previše zapadna, previše mala i previše sunitska“.

U međuvremenu arapski suniti prete ne samo Zapadu — ova pretnja postoji i u Turskoj, Iranu i Rusiji.

„Za nas na Zapadu pretnja dolazi od džihadista koji se vraćaju s bojnog polja. A ruske republike Čečenija i Dagestan su i same bojna polja“, navedeno je u tekstu „Independenta“.

Takva situacija otvara nove mogućnosti za borbu protiv radikalnog islamizma, smatra autor.

„Naravno, ako nam naša opsesija eksplozivnim napravama dozvoli da ih vidimo“, navodi Ešdaun.

Velika Britanija treba da koristi svoje diplomatske navike kako bi okupila koaliciju koja će uništiti Islamsku državu. U njoj treba da budu Iran, umerene sunitske države, poput Turske, i Rusija.

Što se tiče ove poslednje, partnerstvo s Putinom u borbi protiv Islamske države, koja preti obema zemljama, uvećaće potencijal koalicije „i udaljiti je od pogrešne strategije sateravanja Rusije u ćošak, bez mogućnosti izlaza“, ukazuje britanski političar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala