Uskoro potpisivanje sporazuma o „mistralima“

© REUTERS / Stephane MaheDesantni brodovi klase „mistral“ – „Sevastopolj“ i „Vladivostok“
Desantni brodovi klase „mistral“ – „Sevastopolj“ i „Vladivostok“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na redovnim konsultacijama ove nedelje u Moskvi, Francuska i Rusija su razmotrile situaciju u vezi s vraćanjem Rusiji opreme koja je već montirana na brodovima „mistral“, rekao je izvor u sferi vojno-tehničke saradnje.

Nova runda konsultacija u vezi sa „mistralima“ održana je početkom ove sedmice u Moskvi, a razmotreni su detalji sporazuma koji je u pripremi, pre svega oni koji se tiču vraćanja Rusiji komunikacionih sistema već postavljenih na ovim nosačima helikoptera, saopštio je RIA Novostima izvor iz sfere vojno-tehničke saradnje. 

Mistral - Sputnik Srbija
Slučaj „Mistrali“ — Rusija čeka predlog Francuske

On je ranije naveo da je dokument faktički spreman za potpisivanje, određen je i iznos kompenzacije od 1,2 milijarde evra. Rusija će dobiti sav novac koji je platila po ugovoru.

„Reč je, pre svega, o komunikacionim sistemima koji treba da budu vraćeni Rusiji, faktički u istom onom obliku u kom su svojevremeno bilo poslati u Francusku“, rekao je izvor.

Ranije je pomoćnik predsednika Ruske Federacije za pitanja vojno-tehničke saradnje Vladimir Kožin saopštio da se pregovori o „mistralima“ privode kraju i da će uskoro biti potpisan sporazum o vraćanju novca Rusiji.

Početkom jula ministar odbrane Francuske Žan Iv le Drijan zvanično je potvrdio da će neispunjavanje ugovora s Rusijom Pariz koštati 1,2 milijarde evra.

Ugovor je potpisan u junu 2011. godine, ali nije ispunjen zbog događaja u Ukrajini. Prvi brod trebalo je da bude isporučen Rusiji još u oktobru prošle godine, a drugi ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala