Džihadisti uče decu kako da odsecaju glave (video)

© Foto : Skrinšot, JutjubIslamska država, deca
Islamska država, deca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Islamska država pokazuje deci snimke obezglavljenih ljudi dok im „učitelji“ poručuju kako će i oni jednoga dana raditi to isto, samo prvo moraju da nauče tehniku.

Među tom decom bio je i četrnaestogodišnji Jahja. On je u intevjuu za AP ispričao kako je bio jedan od 120 dečaka koji su dobili lutku i mač kako bi vežbali odrubljivanje glave. Ispričao je i da nikad nije shvatio kao to da uradi. Pokušao je tri puta, ali mu nije uspelo.

„Onda su me učili kako se drži mač i objasnili kako da sa njim udarim lutku. Ubeđivali su me da su to glave nevernika“, rekao je dečak u intervjuu koji je dao za agenciji nakon što je uspeo da pobegne od svojih otmičara.

Kada su džihadisti osvojili jazidske gradove pobili su sve starije muškarce, dok su mnoge žene i devojčice pretvorili u seksualno roblje. 
Na desetine mladih Jazida, među kojima je bio i Jahaje, imali su nešto drugačiju sudbinu.

Islamska država - Sputnik Srbija
Islamska država objavila snimak dečaka kako ubija „špijuna“

Njih su džihadisti učili kako se odrubljuje ljudska glava, kako bi taj prljavi posao obavljali umesto njih. Takođe su pokušali da ih preobrate u islam i da stvore od njih ekstremne teroriste.

Jahja, njegov mlađi brat i njihova majka bili su među stotinama zarobljenih Jazida u iračkom gradu Sulagh. Potom su odvedeni u Raku, gde se Jahja pridružio ostalim dečacima u posebnom kampu za treniranje, koji ima posaban sistem „obrazovanja“, gde su im dodeljena muslimanska imena.

U kampu u kome se trenira 10 sati dnevno, Jahja je kako kaže, proveo pet meseci. Tamo su ga, između ostalog, naučili kako se puca iz blizine, ali i kako da se tuče sa ostalim dečacima. Od njih su zahtevali surovost, pa je jednom prilikom Jahaja bio primoran da toliko snažno udario svog brata da mu je izbio zub. 

Venčanje u Siriji - Sputnik Srbija
Sirija: Hrabri hrišćani – venčanje uprkos bombama (foto)

„Rekli su mi ako to ne učinim, da će me ubiti. Bio sam prisiljen da to uradim“, ispričao je četrnaestogodišnji dečak.

Prema njegovo svedočenju, snimke obezglavljivanja su gledali svake nedelje.

Sirijske humanitarne organizacije tvrde da poseduju dokaze kako se najmanje 1.100 sirijskih dečaka mlađih od 16 godina nalazi u ovakvim kampovima. 
Najmanje 52 je već mrtvo, a među njima je i osam dečaka koji su stradali kao bombaši-samoubice.

Jahja je pobegao početkom marta. Dok su se „tutori“ nalazili na ratištu, a čuvari spavali, on i njegov brat su uspeli da pobegnu. Hteo je da sa sobom povede i jednog prijatelja, ali je on odbio rekavši mu da je on sada musliman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala