Klark: Potencijalne džihadiste tretirati kao naciste (video)

© AFP 2023 / TIM SLOANVesli Klark
Vesli Klark - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši komandant NATO-a Vesli Klark smatra da bi teroristički nastrojene Amerikance trebalo smestiti u logore, kao što se radilo sa nacistima u Drugom svetskom ratu.

Amerika i njeni saveznici bi trebalo da budu čvršći u ophođenju sa mladima koji pokazuju znakove verski podstaknutog terorizma, kaže bivši komandant NATO-a general Vesli Klark.

„Moramo da identifikujemo one koji mogu da budu radikalizovani. Treba ih iseći na početku. U Drugom svetskom ratu, kada je neko podržavao nacističku Nemačku u Americi, nije obrazlagano da je to sloboda govora, već je taj smeštan u logor. Postajao je ratni zarobljenik. Ako je neko nelojalan Americi, onda je naše pravo i obaveza da ga odvojimo od normalnih ljudi tokom konflikta“, rekao je Klark.

Klark je ovo izjavio nakon napada Muhameda Abdulaziza na kamp marinaca u gradu Čatanuga, kada su stradala četvorica pripadnika vojske.

Bivši komandant NATO snaga za vreme agresije na Jugoslaviju istakao je da pored SAD isto treba da urade i Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Klarkova čvrstorukaška sugestija razlikuje se od njegovih ranijih kritičkih stavova povodom poteza Bušove administracije posle terorističkog napada 11. septembra koji su podrazumevali mučenje i zastrašivanje osumnjičenih. On je takođe govorio protiv „politike straha“ u suočavanju sa pretnjom stranih boraca koji dolaze kući iz bliskoistočnih sukoba.

Intervju je izazvao ogorčenje na društvenim mrežama, što je bivši general nazvao „blogosterija“ na svom tviter nalogu. On je odgovorio da su „građani SAD koji su izabrali ID — špijuni, neprijateljski borci ili i jedno i drugo. Vlada treba ih odvoji od nas ostalih“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala