Stiglic: Grčki scenario očekuje i druge zemlje

© AFP 2023 / ELIZABETH RUIZ Jozef Štiglic
Jozef Štiglic - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka je postala bojno polje ideja i finansijske vlasti, što se uskoro može ponoviti i u drugim zemljama, smatra nobelovac ekonomije Džozef Stiglic.
Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Grčka može dobiti 90 milijardi evra pomoći

„Nažalost, vi, Grci, morate da sarađujete sa ’trojkom‘ (kreditora). ’Trojka‘ je i izradila treći memorandum koji će povećati nejednakost i usmeren je protiv siromašnih“, izjavio je Stiglic na simpozijumu koji je organizovao Fond Andreasa Papandreua na Krfu.

Ekonomista je naglasio da Grčka nije jedina koja se bori protiv takvog ponašanja.

„Mi vodimo sličnu borbu u SAD“, rekao je on i objasnio da je, kada se desila dokapitalizacija banaka nakon kraha ’Leman braders‘, on govorio da je to bila šansa za preuzimanje kontrole nad bankarskim sistemom.

„To je bila šansa da u budućnosti banke ne učestvuju u eksploataciji, u manipulaciji tržištem, zloupotrebi kreditnih kartica, sve to što su oni do tada radili. Ali Obama je rekao ’ne‘. Mi treba da spasimo banke kako bi one nastavile da rade isto što i pre. To smo videli u 5 godina su usledile — više manipulacije tržištem, više zloupotreba. Svaki dan kada otvarate „Fajnenšel tajms“ ili bilo koji drugi list čitate o novom velikom bankarskom skandalu“, rekao je Stiglic.

Grčka želi otpisivanje duga kao Nemačkoj 1953 - Sputnik Srbija
Grčka želi otpisivanje duga kao Nemačkoj 1953.

Laureat Nobelove nagrade izjavio je da tokom ovog perioda ide duga borba za promene pravila koji regulišu ekonomsku praksu i vladajuću ekonomsku teoriju.

„Preduzimaju se veliki napori i ide borba da se primeni ekonomska politika, pravičnija prilikom raspodele bogatstva i protiv pravila koje povećavaju nepravdu“, rekao je on.

„Danas su bojno polje i ekonomska vlast ovde, u Grčkoj. Nažalost, to što se dešava u Grčkoj, preteča je onoga što će se desiti u drugim mestima“, dodao je Stiglic.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala