Severna Koreja ne želi da je porede sa Iranom

© AFP 2023 / JUNG YEON-JESeverna Koreja
Severna Koreja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je saopštila danas da nije zainteresovana za postizanje nuklearnog sporazuma, kakav je postigao Iran, insistirajući na tome da je ona već zemlja koja poseduje nuklearno naoružanje i da nije logično da se poredi sa Iranom.
Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja preti atomskom bombom u slučaju opasnosti

Nedelju dana posle istorijskog sporazuma sa Iranom da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za skidanje sankcija, vlasti Severne Koreje su odbile svaku sugestiju da bi takav primer mogle da slede.

„Severna Koreja uopšte nije zainteresovana da pregovara o jednostranom zamrzavanju ili demontiranju svojih nuklearnih postrojenja“, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova, prenosi AFP.

„Nelogično je porediti iranski nuklearni sporazum sa situacijom u Severnoj Koreji, koja je izložena stalnim neprijateljskim vojnim provokativnim aktima i najvećom nuklearnom pretnjom SAD“, dodao je portparol za zvaničnu agenciju KCNA.

Iran i Severna Koreja su saveznici od islamske revolucije 1979. godine, kada su za obe zemlje uvedene teške ekonomske sankcije zbog njihovih kontroverznih nuklearnih programa.

Vojnik Severne Korje na straži - Sputnik Srbija
Severna Koreja lansirala sedam raketa u more

Sporazum postignut sa Iranom promoviše se kao mogući šablon za eventualne pregovore sa Severnom Korejom, a državni podsekretar SAD Vendi Šerman izrazila je nadu da će Pjongjang razmisliti o nuklearnom putu koji sprovodi.

Severna Koreja sprovela je tri uspešne nuklearne probe u 2006, 2009. i 2013. godini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala