Rus ulaže 100 miliona dolara u potragu za vanzemaljcima

© Foto : http://www.almaobservatory.org/Teleskopi ALMA na Andima
Teleskopi ALMA na Andima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski milijarder Jurij Milner najavio je da će tokom narednih 10 godina uložiti 100 miliona dolara u projekat potrage za vanzemaljskim oblicima života, koji će biti osmišljen po ugledu na projekat SETI (Potraga za vanzemaljskim oblicima života).

Ruski biznismen Jurij Milner, koji je svoje bogatstvo stekao ulaganjem u tehnološke startap kompanije kao što su Fejsbuk, Alibaba, ali i mnogi drugi, u saradnji sa poznatim britanskim fizičarom Stivenom Hokingom će raditi na potrazi za vanzemaljskim oblikom života. Oni su to objavili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu, rekavši da će projekat biti u potpunosti apolitičan i transparentan, te da ni jedna informacija neće biti skrivena od javnosti.

U okviru projekta SETI, koji je ove godine slavi 55 rođendan, naučnici širom sveta bili su u potrazi za radio-signalima koji dolaze na zemlju, kao dokaz za postojanje drugih vanzemaljskih civilizacija. Projekat je osnovao Frenk Drejk, poznat i po tome što je osmislio Drejkovu jednačinu — matematički izraz koji daje procenu broja civilizacija u našoj galaksiji koje su sposobne i voljne da komuniciraju sa Zemljanima.

Two views of Jupiter's ice-covered moon, Europa - Sputnik Srbija
NASA u potrazi za vanzemaljcima na Jupiterovom mesecu Evropa

Poslednjih nekoliko godina projekat SETI ima problema sa finansiranjem, te mu je u nekoliko navrata pretilo gašenje. Pored toga, glavni instrument projekta — radioteleskop Alena (ATA), koji se nalazi na Berkli univerzitetu u SAD, zahteva konstantna ulaganja, a poslednji dobrovoljni investitor bio je Frenklin Antonio, osnivač kompanije „Kvolkom“, koji je 2012. godine u njegovo održavanje uložio 3,6 miliona dolara.

Jurij Milner i Stiven Hoking će novim ulaganjima vratiti život u ovaj projekat, otvarajući novu inicijativu „Breakthrough Listen“, u okviru koje će u potragu za vanzemaljskim civilizacijama biti uloženo 100 miliona dolara i zaposleno 25 ljudi. Prema njihovim rečima, naučnici će pratiti signale koji dolaze sa preko milijardu zvezda koji se nalaze u galaksiji Mlečni put, ali i sa stotina drugih galaksija.

Milner i Hoking će u okviru ovog istraživanja koristiti tri ogromna teleskopa koji se nalaze u Kaliforniji, Zapadnoj Virdžiniji i Australiji. Kako je najavljeno, istraživači će se baviti beleženjem rezultata, a Milner se nada da će se projektu pridružiti i mnoštvo amatera.

„Ako se i naša potraga završi bezuspešno, to će svejedno biti zanimljiv naučni eksperiment. Projekat možda neće dokazati da smo jedini, ali će svakako suziti obime za neke od narednih potraga za vanzemaljskim civilizacijama“, zaključio je Hoking.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala