Pronađena misteriozna mumija na severu Rusije

© mvk-yamal. ruJamalijska mumija
Jamalijska mumija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici u dalekom severnom Jamalo-Nenecki autonomnom okrugu proučavali su mumificirane ostatke ljudskog deteta, umotanog u čauru od krzna i kore drveta, lokalni mediji su javili.

Ranije ovog leta naučnici su pronašli omot dug 1,3 metra i širok 30 centimetara, tokom iskopavanja u Priuralskom okrugu. Koristeći kompjuterizovanu tomografiju, utvrdili su da je njime bilo obmotano telo muškog deteta uzrasta između šest i sedam godina. Pretpostavlja se da je sahranjeno u 13. veku.

Stručnjaci sa Jamalo-Neneckog muzeja i izložbenog kompleksa radili su polako i temeljno na otkrivanju ostataka, satima razmotavajući čauru, sloj po sloj. Rad su zabeležile i kamere, kako bi se izbegao propust bilo kakvog detalja.

© mvk-yamal.ruNaučnici otkrili mumificirane ostatke jednog dečaka, umotanog u slojeve krzna i kore drveta, a sahranjenog uz malu bronzanu sekiru, sa figurinom medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama.
Naučnici otkrili mumificirane ostatke jednog dečaka, umotanog u slojeve krzna i kore drveta, a sahranjenog uz malu bronzanu sekiru, sa figurinom medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama. - Sputnik Srbija
Naučnici otkrili mumificirane ostatke jednog dečaka, umotanog u slojeve krzna i kore drveta, a sahranjenog uz malu bronzanu sekiru, sa figurinom medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama.
Studijom „detetovih ostataka zaključeno je da je patilo od gladi ili ozbiljne bolesti, uzimajući u obzir tzv. Harisovu liniju rasta na nalazima dečakovih kostiju. Stručnjaci su zaključili da je reč o ostacima malog dečaka na osnovu male bronzane sekire koja se nalazila sa njegove strane. Mala figura medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama takođe su nađeni uz ostatke. Samo telo je umotano u ćebe od mekog krzna, sa nizom bakarnih ploča na njemu, pričvršćenih kožnim pojasevima. Sledeći sloj je prekriven krućim krznom, a zatim slojevima drvene kore i čvršće unutrašnje kore drveta.

Naučnici su zaključili da otkriće datira iz 13. veka, ali tačno vreme sahrane, pol, starost i stanje deteta i njegovog omotnog sarkofaga mogu da se utvrde samo daljom analizom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala