Rusi oborili rekord u ronjenju na Arktiku, Srpkinja deo tima

© Foto : Press-service of the Russian Geographical Society/ Alexander GubinRonioci
Ronioci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ronioci postavili su novi svetski rekord u ronjenju na Arktiku spuštajući se u Barencovo more, u ekspediciji koja ima za cilj da testira rusku opremu za ronjenje. U ekspediciji je učestvovala i članca Svetske podvodne federacije Božana Ostojić, poreklom iz Srbije.

„Ronioci su svetski rekord postavili roneći na dubini od 111 metara“, rekao je predstavnik Ruskog geografskog društva.

Do sada se na Arktiku ronilo na dubini od 30 metara. Cilj ekspedicije je bio da testira rusku opremu za ronjenje i da se ispita uticaj dubokih ledenih voda na ljudsko telo. Istraživači su uspeli da prikupe podatke o životinjskom i biljnom svetu koji naseljava ovaj deo sveta.

Arktik - Sputnik Srbija
Ruske vežbe na Arktiku zbog zaštite nacionalnih interesa

„Ronioci, predvođeni Dmitrijom Šilerom zaronili su na dubinu od 111 metara u Barencovom moru, a to je potvrdila i članica Svetske podvodne federacije i bivša saradnica pokojnog istraživača Žaka Kustoa Božana Ostojić“, rekao je predstavnik.

Ruska arktička ekspedicija deo je šireg projekta, a ima za cilj da istraži ruske teritorijalne vode i podigne svest o bezbednosti ronjenja.

U ekspediciji je učestvovalo više od 15 stručnjaka i 18 članova posade, među kojima je bila i Ostojićeva.

Ronioci su uspeli da postave spomenik mornarima koji su poginuli braneći taj region tokom Drugog svetskog rata jer im je oprema koju su koristili omogućila da budu pod vodom na toj dubini i nekoliko sati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala