Varufakis: Cipras je pristao na kapitulaciju

© AFP 2023 / Louisa GouliamakiMinistar finansija Janis Varufakis i premijer Grčke Aleksis Cipras
Ministar finansija Janis Varufakis i premijer Grčke Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da ekonomske reforme na koje se obavezala njegova zemlja „neće dati rezultata“, baš u vreme kad treba da počnu zvanični razgovori o detaljima trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Varufakis je rekao da je Grčkoj nametnut program koji će „biti zapisan u istoriji kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja“.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras smenio neposlušne ministre

Lideri evrozone i predstavnici Grčke su u ponedeljak, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Atini, vrednom oko 85 milijardi evra, koji će biti odobren pod strogim uslovima, koji uključuju mere štednje, fiskalne i druge reforme.

„Taj program će propasti, bez obzira na to ko se prihvati zadatka da ga primeni“, istakao je Varufakis, koji je na pitanje koliko će vremena biti potrebno da reforme propadnu, rekao „već su propale“.

Varufakis je podneo ostavku na mesto ministra finansija ranije ovog meseca, a taj gest je u evropskoj javnosti ocenjen kao ustupak ministrima finansija evrozone, sa kojima je grčki ministar često bio u sukobu.

Ruke naslikane na zidu, a pored je bilbord koji poziva Grke da glasaju NE na referendumu - Sputnik Srbija
Šta će biti sa Sirizom?

Varufakis je u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si izjavio da grčki premijer Aleksis Cipras, koji je priznao da ne veruje u program reformi, nije imao izbora nego da potpiše sporazum.

„Dato nam je da biramo — ili da kapituliramo, ili da nas pogube. Cipras je odlučio da je kapitulacija ispravna strategija“, istakao je bivši grčki ministar finansija.

Cipras je sinoć sproveo rekonstrukciju Vlade, u kojoj više neće biti mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu.

Dosadašnjeg ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, jednog od najžešćih kritičara predloženih mera u redovima vladajuće Sirize, zameniće Panos Skurletis, koji je dosad bio ministar rada. Na njegovo mesto doći će dosadašnji ministar za administrativnu reformu Jorgos Katugalos.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Izlazak Grčke iz evrozone — prošlost

Zamenik ministra finansija biće Trifon Aleksijadis, umesto Nađe Valavani koje je podnela ostavku prošle nedelje.

Aktuelni ministar finansija Euklid Cakalotos ostaće na toj poziciji, preneo je Rojters.

Zamenik ministra odbrane biće Kristoforos Vernardakis, dok je Olga Gerovašli, poslanica Sirize, imenovana za portparolku Vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala