Rusija obećava odgovor na proterivanje svog konzula iz Odese

© Sputnik / Denis Petrov / Uđi u bazu fotografijaOdesa
Odesa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objavljivanje da je generalni konzul Rusije u Odesi (jug Ukrajine) persona non grata u Ukrajini ima za cilj da podigne napetost u bilateralnim odnosima i neće ostati bez odgovora, kaže se u komentaru MIP Rusije, objavljenom u petak.

„Ocenjujemo takvo postupanje ukrajinskih vlasti kao još jedan neprijateljski potez, usmeren na veštačko podizanje napetosti u bilateralnim odnosima. Razume se, ruska strana će preduzeti neophodne uzvratne mere“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine ranije je proglasilo vršioca dužnosti generalnog konzula Rusije u Odesi nepoželjnom osobom.

Zvanični Kijev je proterao ruskog diplomatu, čije se ime ne navodi, na osnovu materijala Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), čiji je predsednik Vasilij Gricak rekao da je odluka doneta „zbog nespojivosti njegovih aktivnosti sa diplomatskom, kao i zbog narušavanja odredbi“ Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Na sajtu ruske diplomatske misije u Odesi navedeno je da dužnost generalnog konzula vrši Valerij Šibeko.

SBU tvrdi da je diplomata već napustio Ukrajinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala