Čovek budućnosti — ni fudbaler, ni baletan

© AFP 2023 / Mujahid Balerine sa telefonima
Balerine sa telefonima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski antropolog Stanislav Drobiševski nudi svoju verziju nastavka ljudske evolucije: koje predispozicije imamo, kako rade naši mozgovi i kada će doći do značajne promene u ljudskoj vrsti, prenosi Raša tudej.

Na večito pitanje — šta nam budućnost donosi, antropolog i profesor na moskovskom državnom univerzitetu Stanislav Drobiševski tvrdi da fizički aspekti ljudskog bića evoluiraju. Boja kože će potamneti kao rezultat mešanja gena različitih rasa, a mi nećemo imati malja po licu i telu. Takođe, broj zuba će se umanjiti jer će umnjaci nestati.

Da li nam zaista treba fizičko prisustvo ako um može da se sačuva? A koliko smo blizu mogućnosti da se prenese naša svest na kompjuter? - Sputnik Srbija
Naučnici korak bliže „večnom životu“

Međutim, najzanimljivije predviđanje je da će u „budućnosti sa naših stopala nestati prsti“. Tako bi se, objasnio je on u intervjuu za list „Komsomoljska pravda“, fibula mogla spojiti sa potkolenicom, koja su našim precima bile potrebne kako bi održavali pokretljivost prstiju prilikom penjanja na drveće. Shodno tome, više neće biti potrebna tolika pokretljivost naših stopala, pa se gubi i mobilnost i prsti.

„Dakle, u budućnosti, balet i fudbal otpadaju“, kaže on.

Što se tiče ljudskog mozga, Drobiševski upozorava da ako „kompjuterska generacija“ i dalje ne bude koristila potencijal svog mozga, on će biti smanjen.

Naučnik je podsetio da su potrebne desetine hiljada godina za globalne promene u ljudskoj vrsti. Ali „sve to će umnogome zavisiti od intenziteta promena u uslovima životne sredine“: što se brže menja okruženje, brže se odvija evolucija.

„Današnji čovek svet menja tako brzo da nema vremena da se prilagodi tome“, kaže on.

U poslednjih nekoliko vekova čovečanstvo je već doživelo značajne promene: porasli smo za 15-20 cm u odnosu na ljude koji su živeli u srednjem veku, a početak puberteta je pomeren za pet godina (sa 17 na 12 godina).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala