Dačić: Godišnjica „Oluje“ dan velike žalosti za Srbiju

© AP Photo / Lehtikuva, Markku UlanderIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Godišnjica „Oluje“ je dan velike žalosti za Srbiju jer je u toj akciji hrvatske vojske ubijeno više hiljada Srba, a stotine njih proterano, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zahvalio zemljama koje su odustale od učešća na vojnoj paradi u Zagrebu ne želeći da unose nestabilnost u regionu.

„Taj dan, sa aspekta srpskog pitanja, nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome. To je antisrpski stav“, rekao je Dačić u „Kažiprstu“ na televiziji B92, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić se upisuje u knjigu žalosti u memorijalnom centru Potočari, Srebrenica - Sputnik Srbija
Vučić: S Bosnom može samo bolje

On je upitao kako bi bilo da je u Banjaluci upriličena vojna parada 11. jula povodom Srebrenice.

„Srbija poštuje tuđe žrtve, ali poštuje i svoje. To što ih nismo isticali, poštujući simetriju tokom rata, to ide na dušu srpskog rukovodstva“, rekao je Dačić.

On se zahvalio zemljama koje su odustale od učešća u paradi u Zagrebu kao što su, kako je pomenuo, Italija, Mađarska, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Rumunija, jer ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region.

„Mi sa Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose, ali kao što poštujemo tuđe žrtve, moramo da poštujemo i svoje“, rekao je Dačić.

Govoreći o poseti tročlanog predsedništva BiH, Dačić je rekao da ona još nije u potpunosti dogovorena.

„Nesporna je želja Srbije da nastavi sa politikom mira, pomirenja i regionalne stabilnosti. Međutim, to sigurno ne može umanjiti težinu incidenta koji se desio“, rekao je Dačić.

Podsetivši da je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo demarš BiH zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, gde osim što traži javno izjašnjenje članova rukovodstva BiH, zahteva i temeljnu istragu i utvrđivanje odgovornosti organizatora i vinovnika tog dela, Dačić je rekao da je neverovatno da još niko nije uhapšen zbog toga.

„Napad na predsednika Vlade Srbije, jedan je od najtežih incidenta koji se može dogoditi u međunarodnim odnosima između dveju zemalja“, rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje zvaničan izveštaj o rezultatu istrage.

„Treba preći sa reči na dela, a Srbija kao ozbiljna država ne može tek tako da pređe preko tog incidenta“, rekao je Dačić napominjući da Srbija traži odgovore na pitanja ko je kriv i zašto se to desilo.

„Premijer Srbije je bio na njihovoj teritoriji i oni su bili dužni da garantuju njegovu bezbednost“, rekao je Dačić.

Izbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine - Sputnik Srbija
Nova „Oluja“ nad Balkanom?

Govoreći o najavama referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dačić je rekao da je i u tom slučaju Srbija zainteresovana za punu stabilnost u BiH.

„To znaci da poštujemo sva tri naroda, oba entiteta. To je pitanje za Republiku Srpsku, mi poštujemo Dejtonski sporazum, integritet BiH, ali i poštujemo nadležnosti RS. Nikakve stvari se ne mogu nametati i mora se o svemu otvoreno razgovarati“, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da deluje stabilizirajuće i da je apsolutno protiv revizije Dejtonskog sporazuma, suprotno volji bilo kog naroda.

Povodom odnosa Grčke prema nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da ne veruje da će Atina promeniti stav.

„I Slovačka i Rumunija i Grčka su imale neke poteze malog otvaranja prema Prištini prethodnih godina, ali nisu promenile stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti. Mi ćemo razgovarati sa njima, jer priznanje ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom, sa našim prijateljstvom, a naročito ne sa situacijom koja postoji na Kipru“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala