Da su ustanici oborili malezijski avion, radari bi to zabeležili

© REUTERS / Maxim ZmeyevMesto pada aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“
Mesto pada aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da su ustanici ispalili raketu iz sistema „buk“ na „boing“, to bi zabeležili ruski radari u Rostovu, rekao je zamenik direktora „Rosavijacije“ Oleg Storčevoj. On je takođe ocenio da je paradoksalno to što je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju zabranila preletanje Krima, a pre godinu dana je ignorisala pretnje na jugoistoku Ukrajine.
Posada malezijskog Boinga u poslednjem trenutku mogla videti raketu Buka-1 - Sputnik Srbija
Cn-En-En: U holandskom izveštaju ustanici krivi za pad „boinga“

Rusija je spremna da iznese niz primedbi na teze nacrta izveštaja o rušenju „boinga“ nad Donjeckom, izjavio je danas Oleg Storčevoj na konferenciji za novinare. 

„Komentare u vezi sa aktuelnom istragom i konačnim izveštajem moći ću da dam tek pošto on bude zvanično objavljen. Sada ću napomenuti da imamo mnogo toga da kažemo o ovom dokumentu i da se u mnogo čemu suprotstavljamo pojedinim tezama u njemu. Ali u ovoj etapi, kako sam već rekao, vezan sam međunarodnim normama i pravilima“, rekao je Storčevoj. 

Storčevoj je takođe izjavio da Rusija nikada nije iznosila svoju verziju rušenja malezijskog „boinga 777“ nego je predlagala da se uzmu u obzir svi raspoloživi podaci. Pored Rusije niko do danas nije objavio podatke o katastrofi malezijskog aviona, uključujući Ukrajinu, izjavio je Storčevoj. 

Ukrajinski protivraketni sistem Buk-M1 - Sputnik Srbija
Tviteraši otkrili ukrajinski „buk-M1“ posle poricanja Kijeva

Prema njegovim rečima, da su ustanici ispalili raketu iz „buka“ na „boing“ s teritorije koju su kontrolisali, to bi zabeležili ruski radari u Rostovu. Ipak, to se u momentu katastrofe nije dogodilo. 

Pored toga, Rusija, prema rečima Storčevoja, smatra paradoksalnom situaciju u kojoj je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju zabranila preletanje Krima, dok je pretnje na jugo-istoku Ukrajine ignorisala. 

„Ukrajinska strana jednostavno nije htela da gubi značajna novčana sredstva zatvaranjem vazdušnog prostora. Žrtve ove alavosti i nepoštovanja normi bezbednosti su 298 ljudi“, izjavio je Storčevoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala