Johanis i Nikolić o svemu samo ne o Kosovu (video)

© Sputnik / Miloš ĆurčinKlaus Verner Johanis i Tomislav Nikolić
Klaus Verner Johanis i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rumunije i Srbije zajednički su poručili da je njihov cilj da narodi Balkana žive u miru, kao dobre komšije, i da su obe zemlje spremne da se za taj cilj bore kao saveznici i prijatelji.

Predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis stigao je u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. On je sa sobom doneo poruku mira, poželevši Srbiji da što pre otpočne pregovore sa Evropskom unijom i ponudio joj pomoć oko priprema za početak pregovora. On je govorio i o ekonomskoj saradnji Srbije i Rumunije, navodeći kao primer izgradnju autoputa Temišvar-Beograd, ali i saradnju u oblasti energetike. Međutim, Johanis na glavno pitanje, koje je ovih dana uzdrmalo javnost, nije dao odgovor, a to je da li će Rumunija priznati nezavisnost Kosova?

Evropski parlament - Sputnik Srbija
„Prijatelji Srbije“: I Rumunija da prizna Kosovo

Na konferenciji za novinare govorili su oba predsednika, međutim novinari su ostali uskraćeni za pitanja. Predsednik Rumunije je tom prilikom rekao da njegova zemlja jasno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i da Srbija zaslužuje da joj se priznaju napori koje je uložila. 

„Rumunija jasno podržava integraciju Srbije u EU. Ja se nadam da će pregovori o ulasku Srbije u EU početi još ove godine“, poručio je Johanis.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sa druge strane, izjavio je da Srbija neće nasedati na provokacije i uložiće sve napore da Balkan bude trajna oaza mira i stabilnosti. On je istakao i to da se pored velikog truda da ovaj deo Evrope krene napred i da se obezbedi bolji standard života građana, opet postavljaju iskušenja i prepreke, a kao primer naveo je nedavne sukobe u Makedoniji, problem migranata, ali i pitanje zida koja Mađarska podiže prema Srbiji.

Viktor Ponta - Sputnik Srbija
Rumunija će priznati Kosovo?

Nikolić je dodao da je primer tih prepreka i nedavni „pokušaj linča premijera Srbije, na mestu koje bi samom svojom strašnom suštinom trebalo da poziva na mir i opraštanje, samo vrh ledenog brega nestabilnosti, stvoreno zlodelima onih koji se lažno kunu da su im misli posvećene uspostavljanju mira u regionu kao i nama“.

„Srbija neće nasedati na provokacije, već će pokazati veličinu“, poručio je Nikolić.

Sa rumunskim predsednikom razgovarao je i srpski premijer Aleksandar Vučić koji se dotakao i pitanja o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji, rekavši da se oni rešavaju u okviru Međuvladine mešovite komisije za manjine. Premijer je istakao da je rumunska nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska u Rumuniji, most saradnje dve kulture i dveju zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala