Ukrajinci otkazuju koncert Kusturice zbog podrške Krimu

© Sputnik / Grigoriy VasilenkoNatup Emira Kusturice sa "No Smoking Orchestra" u Kijevu na Balkanfest muzičkom festivalu.
Natup Emira Kusturice sa No Smoking Orchestra u Kijevu na Balkanfest muzičkom festivalu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je od ministra unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost da zabrane čuvenom srpskom reditelju Emiru Kusturici da održi koncert u Kijevu zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.
Goran Bregović - Sputnik Srbija
Bregović nepoželjan u Ukrajini zbog koncerta na Krimu

Ministarstvo je procenilo da je koncert Kusturice i njegovog benda „No Smoking Orchestra“, zakazan za 28. Juli u Kijevu, „neprikladan“ zbog, kako je objašnjeno, „mogućih provokacija“.

Svirka je trebalo da bude održana u ukrajinskoj prestonici u čast obeležavanja hiljadu godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog.

Ukrajinske vlasti su već u aprilu otkazale jedan koncert u Kijevu, i to iz istog razloga. U pitanju je bio takođe srpski muzičar —  Goran Bregović — koji nije mogao da nastupi u ukrajinskoj prestonici sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“ zbog toga što je prethodno, u martu mesecu, već nastupao na Krimu.

Bregović je, između ostalog, komponovao i muziku za Kusturičine filmove, a sarađivao je sa velikim svetskim zvezdama kao što su Igi Pop i Sezarija Evora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala