Kastro: Sa Amerikom normalno samo posle ukidanja sankcija

© AP Photo / SABC PoolPredsednik SAD Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro
Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kube Raul Kastro rekao je danas da odnosi njegove zemlje sa SAD ulaze u novu eru ponovnim uspostavljanjem diplomatskih veza, ali da oni ne mogu biti u potpunosti normalizovani, sve dok su na snazi sankcije protiv Kubi.
Zastava Kube - Sputnik Srbija
SAD uklonile Kubu sa „crne liste“

„Prelazimo na novi stepen, dug i složen, na putu ka normalizaciji odnosa, koji će zahtevati pronalaženje rešenja problema, nakupljenih za više od pet decenija, koji su narušili odnose među našim zemljama i narodima. Kao što smo već rekli, treba pronaći novu vrstu veze dve države, drugačiju od cele naše zajedničke istorije“, rekao je Kastro u prvom javnom obraćanju od kada su dve zemlje objavile da od 20. juna ponovo uspostavljaju diplomatske odnose.

Sjedinjene Američke Države i Kuba formalno su se dogovorile da nakon 54 godine ponovo uspostave diplomatske odnose ovog leta.

Američki i kubanski predsednik, Barak Obama i Raul Kastro, razmenili su pisma u kojima su pristali na otvaranje ambasada u Havani i Vašingtonu, preneo je Rojters.

Dolazak Raula Kastra u Moskvu - Sputnik Srbija
Raul Kastro prvi stigao u Moskvu

Kastro je poslao pismo Obami u kojem je naveo da je Kuba pristala na ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SAD i uzajamno otvaranje stalnih diplomatskih misija 20. jula.

Pismo je šef kubanske diplomatske misije u Vašingtonu predao jednom zvaničniku Stejt departmenta.

U isto vreme, Vlada Kube je izdala saopštenje u kojem navodi da će SAD okončati svoj ekonomski embargo prema Kubi i obustaviti „subverzivne“ programe na Kubi.

U saopštenju se takođe navodi da su takvi koraci neophodni kako bi nakon obnavljanja diplomatskih veza bili uspostavljeni i normalni sveobuhvatni odnosi dve zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala