Merkelova protiv istopolnih brakova

© Tanjug / TANJA VALICNemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu
Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete  Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odgovarajući na pitanje novinara, političarka je naglasila da je kategorički protiv svake diskriminacije i smatra da homoseksualni parovi treba da imaju iste povlastice, između ostalog i poreske, kao i heteroseksualni parovi. Merkelova je, međutim, izjavila: „Potrebno je ipak napraviti razliku. Brakom se može nazvati samo zajednica muškarca i žene“.
Irci glasali za legalizaciju gej brakova - Sputnik Srbija
Irci glasali za legalizaciju gej brakova

Angela Merkel je poznata po svom negativnom odnosu prema dopuštanju istopolnih brakova. Veliku ulogu u tome igraju i njeni politički pogledi — Merkelova je lider konzervativnog Hrišćansko-demokratskog saveza. Ona je poznata i kao ubeđena hrišćanka. Između ostalog, tokom diskusije o Ustavu EU, ona je predlagala da se u njega uvrste Bog i hrišćanstvo kao osnovne vrednosti evropske kulture i civilizacije. U maju 2015. godine, nakon što je Irska na referendumu izglasala uvođenje istopolnih brakova, Merkelova je izjavila da u Nemačkoj gej brakovi neće biti dozvoljeni.

Danas se istopolni brakovi registruju u 20 zemalja sveta, u nekoliko država Meksika, u većem delu Velike Britanije. Prvi put su legalizovani u Holandiji 2001. godine. Vrhovni sud SAD zatražio je legalizaciju istopolnih brakova na čitavoj teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala