Počinje proizvodnja „pametnih kapsula“ na Uralu

© SputnikVladimir Putin u poseti nacionalnom istraživačkom nukleranom univerzitetu
Vladimir Putin u poseti nacionalnom istraživačkom nukleranom univerzitetu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalisti Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta (MIFI) napravili su kapsulu za ispitivanje digestivnog trakta.

Planirano je da krajem tekuće godine počne proizvodnja jedinstvenih „pametnih kapsula“, odnosno endoskopskog kompleksa „Landiš“ (Đurđevak), koji su napravili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta (MIFI). 

© SputnikOmanja kapsula za jednokratnu upotrebu, koja ima sopstveni izvor napajanja i minijaturnu kameru u boji
Omanja kapsula za jednokratnu upotrebu, koja ima sopstveni izvor napajanja i minijaturnu kameru u boji  - Sputnik Srbija
Omanja kapsula za jednokratnu upotrebu, koja ima sopstveni izvor napajanja i minijaturnu kameru u boji

Naime, radi se o omanjoj kapsuli za jednokratnu upotrebu, koja ima sopstveni izvor napajanja i minijaturnu kameru u boji. Takođe, tu je i kompaktni predajnik, koji se pričvršćuje za pojas pacijenta i program koji omogućava vezu sa kompjuterom i praćenje stanja, a koje „sakuplja“ kapsula nakon što je pacijent proguta i prođe kroz čitav digestivni trakt.

„Plan nam je da krajem godine započnemo proizvodnju ovih kapsula“, kaže zamenik rukovodioca Inženjerskog centra MIFI Konstantin Mežankov.

Prema njegovim rečima, proizvodni pogon se gradi sredstvima „Rosatoma“, koji je zainteresovan da u okviru svojih „zatvorenih, istraživačkih gradova“ stvori nova radna mesta zahvaljujući proizvodnji novih, visokotehnoloških artikala.

© SputnikLekar ne može da sedi čitav dan i da posmatra sve što se dešava u želucu pacijenta. Zato je napraviljen program koji automatski prepoznaje moguće povrede ili promene unutar trakta i šalje signal lekaru
Lekar ne može da sedi čitav dan i da posmatra sve što se dešava u želucu pacijenta. Zato je napraviljen program koji automatski prepoznaje moguće povrede ili promene unutar trakta i šalje signal lekaru - Sputnik Srbija
Lekar ne može da sedi čitav dan i da posmatra sve što se dešava u želucu pacijenta. Zato je napraviljen program koji automatski prepoznaje moguće povrede ili promene unutar trakta i šalje signal lekaru

On je dodao da će sledeće modifikacije kapsule omogućiti da se njene funkcionalne mogućnosti prošire i da se poboljša kvalitet ispitivanja.

„Recimo da lekar ne može da sedi čitav dan i da posmatra sve što se dešava u želucu pacijenta. Zato smo mi napravili takav program koji automatski prepoznaje moguće povrede ili promene unutar trakta i šalje signal lekaru, kako bi tu zonu pažljivije pregledao“, rekao je Mežankov.

„U poređenju sa sličnim japanskim ili izraelskim proizvodima, ruski program može da koristi svaki kompjuter, dok se u inostranim verzijama uz kapsulu mora kupiti i specijalni kompjuter“, dodaje zamenik rukovodioca Inženjerskog centra MIFI.

Takođe, važno je i to što naučnici rade na tome da ovu kapsulu usavrše i tom smislu, kako bi bila i značajno jeftinija. Sledeći korak je i stvaranje magnetne kapsule koja će sa sobom nositi i lek.

„Mi kao Inženjerski centar, za ’Rosatom‘ smo neka vrsta generatora ideja, koje mogu pomoći da mladi naučnici ostanu da rade na svojim matičnim institutima u provinciji. Imamo mnogo interesantnih ideja na kojima dalje radimo i kojima nema ravnih u inostranstvu“, zaključio je Mežankov. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala