Ruski bombarder nove generacije spreman do 2023!

© Sputnik / Alexey FilippovRuski borbeni avion PAK-FA T-50
Ruski borbeni avion   PAK-FA T-50 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski bombarder PAK DA dugog dometa je avion pete generacije koji će pokretati potpuno novi motor (trenutno je u razvoju).

Avion bi trebalo da bude spreman za prvi let za manje od decenije, saopštio je Vladislav Masalov, direktor ruske kompanije „Junajted endžin korporejšen“  (UEC). Očekuje se da će letelica do prvog poletanja biti opremljena u potpunsti operativnim motorom najnovije generacije.

Strateški bombarder Ty-160 - Sputnik Srbija
Unapređeni Tu-160 — nova ruska vojna sila na nebu (foto)

Nedavno su se pojavili i izveštaji prema kojima ruska kompanija „Junajted instrument manufakturing korporejšn“ (UIMC) razvija jedinstveni komunikacioni sistem za model PAK DA. Sistem bi trebalo da bude u stanju da analizira stanje čitave letelice, da samostalno adaptira vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih analizom i da prema potrebi izdaje odgovarajuće operativne komande.

Nevidljivi bombarder PAK DA razvijaju stručnjaci Biroa za dizajn fabrike „Tupoljev“. Avion će leteti brže od zvuka, a trebalo bi da bude u stanju da izvršava misije u koje se trenutno šalju čak tri različita aviona: „tupoljev“ Tu-160, strateški bombarder Tu-95MS i „tupoljev“ Tu-22M3.

© Foto : Youtube/Militer DuniaPAK-DA ruski bombarder 5. generacije
PAK-DA ruski bombarder 5. generacije - Sputnik Srbija
PAK-DA ruski bombarder 5. generacije

Pretpostavlja se da je dizajn za PAK DA pri kraju i da je projekat već prešao u narednu fazu razvoja, što znači da je na redu izrada prototipa letelice.

Bombarderi PAK DA bazirani su na modelu „tupoljev“ Tu-160, a trebalo bi da uđu u redovnu upotrebu tokom 2023. ili 2024. godine.

Prema nekim izvorima, ovi avioni će verovatno biti opremljeni hipersoničnim oružjem, kao i nekim delovima već postojeće opreme koja se ugrađuje u petu generaciju borbenih aviona PAK FA.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala