Gruzijska političarka: Krim će ostati ruski

© AFP 2023 / IRAKLI GEDENIDZENino Burdžanadze
Nino Burdžanadze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutno među gruzijskom političkom elitom vlada stav „uvređeni smo i nećemo da razgovaramo sa Rusijom“. Mislim da je to detinjarija, izjavila je za Sputnjik Nino Burdžanadze, bivša predsednica gruzijskog Parlamenta i aktuelna predsednica opozicione stranke „Demokratski pokret — Jedinstvena Gruzija“.

Tokom boravka u Moskvi Burdžanadzeova se sastala sa predstavnicima ruskog državnog vrha, između ostalih i sa predsednikom Državne dume (Donjeg doma ruskog Parlamenta) Sergejem Nariškinom.

Krim. Povratak kući. - Sputnik Srbija
Krim. Povratak kući (film)

„Nadam se da će naši kontakti doprineti poboljšanju gruzijsko–ruskih odnosa. Trebalo bi voditi dijalog sa Rusijom kako bi odnosi bili normalizovani i kako bi krenuli u drugom pravcu“, kaže ona. 

Ranije je za televiziju „Rusija 1“ Burdžanadzeova je izjavila da je „Krim sada ruski“ i da će, kako se njoj čini, i ostati ruski.

„To nije proruski stav, to je priznavanje činjenice“, dodala je ona.

U izjavi za Sputnjik Burdžanadzeova kaže da je bilo „lako predvideti“ dešavanja na Krimu.

Bivši prdsednik Gruzije Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Sakašvili – američki čovek u Odesi

„Ne mora čovek da bude Makijaveli ili neki drugi politički filozof da bi shvatio činjenicu da na Krimu uglavnom žive Rusi. Onaj ko je dan nakon ’Majdana‘ naglašavao da bi ruski jezik u Ukrajini trebalo da bude zabranjen, ili je neznalica ili je neprijatelj sopstvene države. Desilo se ono što se desilo“, ocenila je ona.

Burdžanadzeova smatra da postavljanje bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija na funkciju guvernera Odeske oblasti u Ukrajini predstavlja šamar za gruzijski narod. Liderka opozicione stranke „Demokratski pokret — Jedinstvena Gruzija“ je podsetila da je u Gruziji za Sakašvilijem raspisana poternica.

„Ubeđena sam da će to skupo koštati ukrajinski narod, pogotovo ako on ponovi iste greške koje je pravio u odnosima sa Rusijom i, pre svega, prema sopstvenoj državi“, ocenila je Burdžanadzeova.

Ona kaže da je njegov glavni cilj „dolivanje ulja na vatru“ kako bi se pogoršali odnosi sa Moskvom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala