Otvaranje prvog poglavlja u oktobru?

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICZastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekujem da će na jesen, moguće u oktobru, biti otvorena prva poglavlja za pregovore Srbije za članstvo u EU, izjavio je danas bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, dodajući da ne bi trebalo na početku otvoriti poglavlje 35 koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, već 23, 24 i 32.

„Optimističan sam oko toga što govorim i nadam se da će poglavlja biti otvorena u oktobru, jer je uobičajeni izveštaj EK baš neposredno pre toga. Tada je pravo vreme da EU odobri otvaranje pregovora“, rekao je on novinarima nakon konferencije „Inovacije i transfer znanja-mogućnosti saradnje između Srbije i Italije“.

Politički dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija
Da li napredak u dijalogu otvara poglavlja?

Srbiji, kako je ocenio, dobro ide u pripremi svih poglavlja, a posebno poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava).

„To su ključna poglavlja, a akcioni planovi su pregledani u Briselu i koliko sam razumeo, dobri su rezultati. Moja procena je, zato, da će prvo poglavlje biti otvoreno najesen“, rekao je Fratini.

On je rekao i da mnogi pričaju o poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je, kako je kazao, značajno poglavlje, ali nije jedino.

„Moje mišljenje je da bi trebalo otvoriti za početak druga poglavlja. Možda 32, koje se odnosi na finansijsku transparentnost ili i 23 i 24 jer su vladavina prava i pravosuđe takođe ključna poglavlja za EU“, rekao je Fratini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala