Rumunski premijer optužen za korupciju

© AP Photo / Octav GaneaViktor Ponta
Viktor Ponta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rumunski premijer Viktor Ponta optužen je za proneveru, utaju poreza i pranja novca pre nego što je postao predsednik Vlade. Deo njegove imovine je zaplenjen do ishoda procesa i danas je saslušan, saopštilo je rumunsko tužilaštvo.

Rumunski Nacionalni antikorupcijski direktorat pokrenuo je istragu protiv premijera u junu za zlopotrebe koje datiraju za period od 2007. do 2011. godine, pre nego što je postao premijer godinu dana kasnije.

Viktor Ponta - Sputnik Srbija
Rumunija će priznati Kosovo?

Posle izlaska sa saslušanja Ponta je izjavio da je tužilac u slučaju naveo da je on bio uključen u izradu finansijsko-računovodstvene ekspertize, koja će biti završena u avgustu, javila je rumunska novinska agencija „Ađerpres“.

Ponta je juče rekao da podnosi ostavku na mesto lidera Socijaldemokratske partije, dok se bori protiv optužbi za korupciju, ali i da će ostati premijer Rumunije.

Rumunski premijer je naveo da su tvrdnje za proneveru, pranje novca i poreske utaje, koje datiraju iz perioda pre nego što je postao premijer, politički motivisane i negirao je da je bilo bilo kakve zloupotrebe, navodi Rojters.

AFP dodaje da odvojeno rumunski tužioci sumnjiče premijera za sukob interesa na mestu predsednika Vlade Rumunije, ali je istraga osujećena u Parlamentu, gde Ponta ima „sigurnu većinu“ i pošto je prošlog meseca odbijen zahtev tužilaštva da mu se ukine imunitet od krivičnog gonjenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala