Cipras: Izlazak Grčke iz evrozone — prošlost

© REUTERS / PHILIPPE WOJAZERAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka se borila do kraja za sporazum sa kreditorima koji će omogućiti zemlji da stane na noge. Opasnost da se Grčka nađe van evrozone ostaje u prošlosti, izjavio je premijer Grčke Aleksis Cipras, nakon završetka samita šefova država evrozone.
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: Grčkoj 82 do 86 milijardi evra za 3 godine

„Vodili smo žestoku borbu. Borili smo se do kraja za najbolji sporazum koji će omogućiti zemlji da stane na noge. Odluka će sačuvati Grčkoj uslove finansijske stabilnosti. U njoj se nalaze uslovi za obnovu ekonomije“, rekao je Cipras.

„Njegova realizacija će biti teška. Mere će neizbežno stvoriti krizne trendove. Ipak, razvojni paket, restrukturizacija duga i finansiranje u naredne tri godine stvoriće kod investitora osećaj da je Gregzit ostao u prošlosti“, izjavio je premijer.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Grčka može dobiti 90 milijardi evra pomoći

Prema njegovim rečima, sporazum je težak, ali se uspelo izbeći iznošenje državne imovine u inostranstvo, finansijsko gušenje i krah finansijskog sistema.

„Uspeli smo da dobijemo restrukturizaciju duga i finansiranje u srednjoročnoj perspektivi“, rekao je Cipras.

„Nastavićemo borbu za povratak izgubljenog nacionalnog suvereniteta. Smatram da većina ljudi podržava napore povratka napretku“, rekao je Cipras.

Prema njegovim rečima, da se sve završi, potrebno je voditi isto takvu oštru borbu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala