Zašto je blokirana luka prestonice crnogorskog turizma

© AP Photo / EILEEN KOVCHOKBudva, Crna Gora
Budva, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasnici malih barki blokirali su pristup marini u Budvi zbog, kako kažu, ogromnog povećanja cene sa 300 na 1.500 evra za godišnju zakupninu u luci.

Meštani i ribari iz Budve tačno u podne na sat vremena blokirali su sa oko 50 barki gradsku marinu protestujući zbog visokih cena vezova, prenosi portal Vijesti.

Nakon što su se okupili na šetalištu, oko stotinu meštana ušlo je u svoje barke i odvezlo se na izlazu iz marine, gde su blokirali akvatorijum da nijedno od plovila, a ima privezanih više od 50 luksuznih jahti, nije moglo ni ući, niti izaći iz gradske luke.

Uz sirene sa barki, zvižduke i povike „lopovi, lopovi“, meštani su iskazali negodovanje zbog, kako su naveli, „enormno visokih cena vezova“, kao i činjenice da je nekada gradska luka, koju su gradili sami meštani, danas od njih otuđena.

Razlog protesta je činjenica da su cene zakupa u budvanskoj luci znatno više od cena drugih, mnogo bolje opremljenih luka u regionu, npr. u Hrvatskoj. Tako je cena zakupa za brod dužine 15 metara 2.000 evra.

Uoči protesta, grad je bio oblepljen pamfletima kojima su organizatori naveli da protestuju zbog nedemokratskog i anticivilizacijskog onemogućavanja slobodnog pristupa građana luci, kao opštem dobru svih građana.

Zakup gradske marine preuzela je kompanija „Strateks grupa“, iz koje je saopšteno da je luka slobodna za sve građane i da se cene vezova za barke nisu menjale proteklih pet godina, ne krijući iznenađenje što su se povodom protesta oglasile i neke političke partije i pojedinci koji nisu korisnici marine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala