Pucnjava u Ukrajini: Policija ubila dva člana Desnog sektora

© AP PhotoPucnjava u ukrajinskom gradu Mukačevu
Pucnjava u ukrajinskom gradu Mukačevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni čovek Desnog sektora u Zakarpatskoj oblasti potvrdio je da je grupa bila umešana u incident i da je policija na njih otvorila vatru bez prethodnog upozorenja.

Dvojica boraca ukrajinskog Desnog sektora, krajnje desničarske paravojne grupe, ubijena su, a četvorica ranjena u pucnjavi u gradu Mukačevo na zapadu Ukrajine, objavila je pres-služba ove organizacije.

Ranije danas, ukrajinski mediji su javili da je jedna osoba poginula, dok je devetoro ranjeno u Mukačevu, nakon što su neidentifikovani napadači zaposeli lokalni sportski kompleks i razmenili vatru sa policijom. Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da su poginula tri napadača, a da su tri policajca i četiri civila ranjena u Mukačevu.

Desni sektor - Sputnik Srbija
Ukrajinski neonacisti prave državu unutar države

Gradonačelnik Mukačeva kasnije je dodao da je ukupno 10 ljudi povređeno u pucnjavi, uključujući pet civila i pet članova bezbednosnih agencija.

Aleksandar Saško, prvi čovek grupe Desni sektor u Zakarpatskoj oblasti, potvrdio je da su članovi te grupe učestvovali u incidentu i rekao da je lokalna policija na njih pucala bez upozorenja.

„Nakon hrabre borbe, dva člana Desnog sektora su ubijena, četiri ranjena, od toga dvojica teško. Ponevši sa sobom svoje mrtve i ranjene, jedinica je uspela da se probije kroz bandite koji su je okružili“, saopštila je pres-služba ove paravojne organizacije.

Aktivisti Desnog sektora takođe pozivaju na protestno okupljanje ispred zgrade predsedničke administracije u subotu.

„Demonstranti se okupljaju u blizini (zgrade) administracije predsednika Ukrajine, kako bi se protivili onome što se dešava, jer to je teror… Poželećemo dobrodošlicu svakome ko dođe“, rekao je Artjom Skoropadski za RIA Novosti.

Grupa zahteva momentalno hapšenje ukrajinskog zakonodavca Mihaila Lanjoa, za koga veruje da je direktno povezan sa pucnjavom, kao i svih policajaca koji su u njoj učestvovali ili je naredili.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je glavni tužilac te zemlje pokrenuo istragu po pitanju pucnjave u Mukačevu.

Vođa Desnog sektora Dmitrij Jaroš - Sputnik Srbija
Vođa „Desnog sektora“ pion u rukama SAD

Paravojna grupa Desni sektor igrala je veliku ulogu u sukobima sa policijom koji su rezultirali pučom u februaru 2014. godine.

Januara 2015, rusko Ministarstvo pravde dodalo je Desni sektor na listu nekomercijalnih organizacija čija je aktivnost u Rusiji zabranjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala