Amerika zainteresovana za Grčku i zbog Balkana

Pratite nas
Američki državni vrh je zabrinut zbog posledica koje bi izlazak Grčke iz evrozone mogao da ima po Balkan, piše „Gardijan“.

U analizi britanskog lista  o geopolitičkom kontekstu u kome se odvijaju pregovori između međunarodnih zajmodavaca i Atine, Balkan se pominje kao jedna od tačaka zbog kojih se Vašington interesuje za Grčku.

Evrocenti pored Grčke zastave - Sputnik Srbija
Grčka: Platite, pa da idemo u reforme

Proces širenja Evropske unije (na države na Balkanu) je zaustavljen, a „ukoliko bi Grčka napustila evrozonu, one bi izgubile glavnog sponzora, što bi ih još više odvojilo od Evrope“, kaže sagovornik „Gardijana“.

Američka administracija je zainteresovana za Grčku i zato što bi „značajno oslabljena Grčka postala slabiji član NATO-a“.

„U nemačkim bezbednosnim krugovima gledamo (na izlazak Grčke iz evrozone) kao na fragmentaciju jugoistočnog krila NATO-a, uzimajući u obzir da je Turska već nezgodan saveznik, ali i da bi (Vladimir) Putin mogao da iskoristi situaciju“, citira „Gardijan“ Patrika Kelera, zaduženog za spoljnu i bezbednosnu politiku u Fondaciji Konrad Adenauer.

Interesovanje Bele kuće za ishod krize u Grčkoj se objašnjava i time što SAD imaju vojnu bazu na Kritu koja je od velike važnosti zbog moguće vojne intervencije na Bliskom istoku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala