Turska uhapsila 21 pripadnika ID

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska specijalna policija
Turska specijalna policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska policija privela je 21 osobu za koje se sumnja da pripadaju džihadističkoj grupi Islamska država, a među njima su i tri stranca, objavili su turski mediji. Hapšenja su izvedena u sklopu policijskih racija u više turskih gradova uključujući Istanbul, kao i provinciju Sanliurfa u blizini sirijske granice, prenela je agencija AFP.

Privedene osobe se sumnjiče da su pomagale ID da regrutuje članove iz Evrope.

Uhapšeni stranci, čija nacionalnost nije objavljena, planirali su da iz Turske prebegnu u Siriju, objavili su turski državni mediji.

To je dosad najveća policijska akcija u Turskoj usmerena protiv osumnjičenih pripadnika Islamske države, kao i prvi put da su hapšenja navodnih džihadista izvršena u tako velikom gradu poput Istanbula, navodi AFP.

Policija je u racijama izvedenim rano jutros takođe zaplenila oružje, municiju, dokumente koji pripadaju članovima ID, kao i elektroničku opremu i vojne uniforme.

Zapad često optužuje Tursku da ne radi dovoljno na sprečavanju priliva džihadista preko svoje 911 kilometara dugačke granice sa Sirijom, ali zvanična Ankara odlučno odbacuje te optužbe i ističe da strogo obezbeđuje granicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala