Incidenti na KiM — korak unazad za Srbe i Albance

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIPolicija samoproglašene države Kosovo
Policija samoproglašene države Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Očito da na Kosovu još ima onih koji žele da zastraše Srbe na Kosovu ali mi ćemo ostati bez obzira koliko pokušavali da nas zastraše, i to je naša poruka za njih“, kaže za Sputnjik Dalibor Jevtić, ministar za povratak u Vladi Kosova.

U poslednjih 48 sati na Kosovu i Metohiji dogodilo se više incidenata, gde su mete bili kosmetski Srbi i objekti Srpske pravoslavne crkve. Kosovska policija je obavila uviđaj u svim slučajevima, ali za sada niko nije priveden.

Grafit UČK u Orahovcu. Kosovo - Sputnik Srbija
Incidenti na Kosovu, podignut nivo bezbednosti

Ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić kaže da je dobro da nema žrtava, ali i da očekuje da će institucije nadležne za bezbednost istražiti ove slučajeve kako valja.

„Zatražio sam pismeni izveštaj od ministra unutrašnjih poslova Kosova, koji će se naći na narednom sastanku međuministarske Komisije za povratak“, objašnjava Jevtić ističući da će se pre svega raspravljati o slučaju obijanja Crkve svete Paraskeve iz 16. veka u selu Drsnik, koja je dva puta u poslednja dva dana opljačkana i oskrnavljena.

Jevtić kaže da je prema policijskom izveštaju navedeno da je to delo Srbina za šta, kako kaže, pouzdano zna da nije tačno.

Pored ovog napada, u ataru sela Goraždevac pucano je na vozilo sa beogradskom registracijom.

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da je bačen molotovljev koktel na spomenik srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na reci Bistrici.

Grafit na albanskom jeziku — „hakmarja“, što u prevodu znači „osveta“, osvanuo je na jednom privatnom objektu u Goraždevcu. To je treći incident u Goraždevcu u poslednjih 48 sati.

Jevtić kaže da je najviše incidenata u Metohiji, pre svega u opštinama Klina i Peć, kojoj pripada Goraždevac zbog čega je, kako kaže, održan sastanak predstavnika lokalnih Srba sa gradonačelnikom Peći Gazimednom Muhadžerijem i komandantom Kfora Frančeskom Filjuolom, i da je dogovoreno da će u tom mestu biti instaliran video-nadzor kao oblik preventivne zaštite.

Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
OVK čeka svoj trenutak s oružjem na gotovs

„Komandant Kfora je istakao da je Kfor tu da zaštiti građane Goraždevca, ali mi pre svega očekujemo od policije Kosova da sprovede istragu i da oni koji su pucali i ispisivali grafite budu izvedeni pred lice pravde“, kaže Jevtić smatrajući da je to najbolja prevencija za incidente.

Prema rečima Jeftića, kad se dešavaju ovakvi incidenti uznemirena je cela srpska zajednica na Kosovu.

„Očito da na Kosovu još ima onih koji žele da zastraše Srbe na Kosovu, ali mi ćemo ostati bez obzira koliko pokušavali da nas zastraše, i to je naša poruka za njih“, kaže Jevtić.

Ako se stvari ne nazovu pravim imenom a institucije zadužene za bezbednost ništa ne preduzmu to će dati vetar u leđa izgrednicima, zaključuje Jevtić i poručuje da svaki ovakav incident vraća korak unazad u procesu izgradnje međusobnog poverenja između srpskog i albanskog naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala