Grci su optimisti

© AP Photo / Petros Giannakouris, FileGrci optimisti da će sporazum sa kreditorima biti postignut
Grci optimisti da će sporazum sa kreditorima biti postignut - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka je poslala novi predlog kreditora o izlasku iz krize. Premijer Aleksis Cipras je poručio da je grčka vlada dobila mandat da postigne bolji dogovor od ultimatuma koji joj je dala Evrogrupa, ali ne i mandat da izvede Grčku iz evrozone.
Kriza u Grčkoj-kasica prasica u bojama grčke zastave - Sputnik Srbija
Nemački predlog SAD: Mi vama Grčku, vi nama Portoriko

U Grčkoj vlada optimizam da će sporazum biti postignut. Predlozi vlade su rezultat kompromisa sa kreditorima, a ne kapitulacija, kažu sagovornici Sputnjika u Atini.

Poslanici grčkog parlamenta glasaju o podršci novim predlozima koje je Vlada Aleksisa Ciprasa uputila zajmodavcima.

U parlamentu, kao i na ulici, širi se uverenje da će sporazum biti postignut. O atmosferi uoči glasanja govorio je zamenik ministra kulture Nikos Ksidakis:

„Pred teškim smo dilemama, suočavamo se sa nepopustljivom Nemačkom koja ne želi da razgovara o onome o čemu ostatak sveta razgovara. Moramo da uzmemo u obzir dugoročne nacionalne interese, da dobijemo na vremenu kako bi se prestrojili. Evropa neće biti ista od ovog trenutka, ali naše istorijske i geopolitičke granice su unutar Evrope u ovim davljeničkim uslovima“.

Evrocenti pored Grčke zastave - Sputnik Srbija
Grčka: Platite, pa da idemo u reforme

O optimizmu svedoči i sagovornica Sputnika, novinarka iz Atine Vaso Polikronopoulou, bez obzira što su uslovi zajmodavaca u međuvremenu postali oštriji.

„Znali smo da će bez obzira na ishod referenduma uslovi kreditora biti još teži, jer su to jasno rekli. To ni za koga ovde nije iznenađenje. Očekivali smo da će sporazum biti veoma gorak“.

Grčka traži pozajmicu od 50 milijardi evra kako bi sprečila bankrot i izlazak iz evrozone i zauzvrat nudi plan koji podrazumeva reformu administracije, penzionog sistema i uključuje neke vrlo oštre mere koje su tražili zajmodavci, kao što je povećanje poreza na dodatu vrednost na 23 odsto. Polikronopoulou kaže da nisu iznenađeni predlozima Ciprasove vlade.

Grčka želi otpisivanje duga kao Nemačkoj 1953 - Sputnik Srbija
Grčka želi otpisivanje duga kao Nemačkoj 1953.

„Ovde već pet godina vlada razočaranje. Nije vreme da budemo razočarani, jer ne možemo da budemo više razočarani. Ljudi su glasali srcem, to je bilo sentimentalno glasanje, krik Evropi da nam je dosta, ali niko ne želi da izađe iz Unije. Sporazum, dakle“, kaže sagovornica Sputnjika.

U ustupke spada i ukidanje poreskih olakšica za brodovlasnike, podsticanje da se ne ide u penziju pre 67. godine, kao i ukidanje privilegovanog poreza za ostrva, ali samo za ona najbogatija, sa najviše turista, poput Mikonosa.

Dok Francuska ocenjuje da su predlozi Grčke ozbiljni i prihvatljivi, nemački političari su skeptični.

Konačnu reč će dati ministri finansija evrozone u subotu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala