Oland: Grčki predlog je dobar

© AFP 2023Oland osudio napad
Oland osudio napad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Fransoa Oland je najnovije predloge Atine za postizanje sporazuma sa kreditorima okarakterisao kao ozbiljne i kredibilne.
Evrocenti pored Grčke zastave - Sputnik Srbija
Grčka: Platite, pa da idemo u reforme

„Predstojeći sati će biti izuzetno važni“, izjavio je Oland i dodao da još ništa nije odlučeno, jer će zvaničnici evrozone tek sutra razmotriti detalje grčkog plana reformi uoči vanrednog samita lidera EU koji se održava u nedelju, prenosi AFP.

I francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je danas da je umereno optimističan u pogledu postizanja sporazuma evrozone i Grčke, navodeći da je zvanična Atina napravila veliki napredak u najnovijim predlozima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete  Beogradu - Sputnik Srbija
Angela Merkel protiv otpisivanja duga Grčkoj

„Verujemo da je veliki napredak ostvaren u poslednjih nekoliko dana. Nivo reformi je u skladu sa onim što smo očekivali“, kazao je Makron, samo dan nakon što je Grčka predala novu listu reformi kreditorima.

Istovremeno, bivši predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše smatra da bi kreditori Atine registrovali velike gubitke u slučaju potencijalnog izlaska te zemlje iz evrozone.

„Ne samo da bi Grci izgubili u slučaju ’gregzita‘, već bi i poverioci morali da odustanu od naplate gotovo svih svojih kredita“, izjavio je Triše za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

„Rizik od izbijanja geopolitičke krize je potcenjen u Evropi, a naročito u Nemačkoj“, izjavio je Triše, koji se na čelu ECB nalazio od 2003. do 2011. godine.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala