Izetbegović: Za Vučića je najbolje da ćuti

© AFP 2023 / JOHN THYS Član predstavništva BiH Bakir Izetbegović
Član predstavništva BiH Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje da premijer Aleksandar Vučić dâ doprinos pomirenju u regionu, uz ocenu da ne bi trebalo da daje nikakve izjave u Srebrenici.

„Možda je u ovom času najbolje ćutati o tome svemu, pokloniti se žrtvama i ne davati nikakve izjave. A onda potruditi se učiniti nešto, odužiti se na neki način za zločin u kojem je itekako učestvovala Srbija“, izjavio je Izetbegović novinarima u Sarajevu, gde je stigla kolona sa 136 kovčega sa posmrtnim ostacima žrtava iz Srebrenice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić ne ide u Srebrenicu?

Prema njegovoj oceni, proces pomirenja je zaustavljen „ovih dana, vezano za Srebrenicu, hapšenje Nasera Orića i odbijanje rezolucije“, prenosi Fonet.

„Ali, nadam se da kad to prođe da ćemo krenuti sa onim što je ovom regionu najpotrebnije — pomirenjem, u kojem očekujem da će Vučić dati svoj doprinos“, izjavio je Izetbegović.

On je rekao da genocid u Srebrenici nije urađen u afektu, već sistematski. Trajao je danima, učestvovalo je stotine ljudi, u genocidu koji je trajao do zadnjeg čoveka, iz kojeg su preživeli samo oni koji su uspeli da se izvuku, rekao je Izetbegović.

On je dodao i da „ne može da pojmi“ spremnost za to i da se danas to negira i spremnost velesila da pomognu da se takva stvar negira, jer u rezoluciji koja je juče vetom odbijena, nije prozvan nijedan narod, nijedna država, već samo genocid.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala