Amerikanci prisluškivali Merkelovu

© REUTERS / Fabrizio BenschNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vikiliks je danas objavio novu listu telefonskih brojeva u Nemačkoj koji su bili meta prisluškivanja američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), a bili su telefoni bliskih saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel i kancelarija kancelarke.

Današnja objava usledila je nedelju dana pošto je Vikiliks objavio listu telefonskih brojeva, za koju je naveo da pokazuje da su meta prisluškivanja NSA bili zvaničnici u raznim drugim nemačkim ministarstvima.

Ovo je podgrejalo bojazni o američkom špijuniranju u Nemačkoj nakon izveštaja od pre dve godine da je meta prisluškivanja bio telefon nemačke kancelarke, preneo je AP.

Na listi 56 delimično redigovanih telefonskih brojeva, nalazi se broj telefona koji se pripisuje Rolandu Pofali, šefu kabineta Merkelove od 2009—2013, kao i broj kancelarke, za koji Vikiliks navodi da ga je koristila, do 2013.

Vikiliks je objavio i dokumenta, za koja navodi da se zasnivaju na izveštajima NSA o prisluškivanju, uključujući jedan iz 2009. u kome su izneti detalji stavova Merkelove o međunarodnoj finansijskoj krizi i još jedan iz 2011. u kome su sumirana mišljenja savetnika o planovima za fond za spasavanje evrozone.

Za sada nema komentara nemačke vlade o najnovijoj objavi Vikiliksa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala