Specijalni sud na čekanju zbog ličnih interesa

© AFP 2023 / Laura BOUSHNAKSud u Kosovskoj Mitrovici
Sud u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazeća ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson izjavila je danas da su pojedinci „stavili lične ispred interesa zemlje“ i da zbog njih u parlamentu nije usvojena odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Džejkobsonova je ocenila da je nedopustivo i „za žaljenje“ da interesi i pristup pojedinaca koji mogu biti optuženi budu stavljeni ispred interesa Kosova.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj predlaže specijalni sud sa lokalnim ekspertima

U intervjuu za prištinski list „Zeri“, ona je precizirala da protivnici formiranja Specijalnog suda imaju razne razloge — neki se plaše za sebe, drugi imaju prijatelje koji bi se mogli naći na optužnici, a ima i onih iz opozicije koji to čine zarad političkih poena.

Prema njenim rečima, neuspeh usvajanja amandmana za formiranje Specijalnog suda ostavlja mogućnosti da o tom pitanju odlučuju UN, gde bi, kako je kazala, ono moglo da bude „politizovano od strane zemalja koje ne priznaju Kosovo“.

„Mi podstičemo vladu da donosi odluke koje su za dobrobit Kosova, a ne bilo koje političke partije“, rekla je Džejkobsonova.

Ona je istakla da je o korupciji na Kosovu više puta razgovarala sa političarima i pitala ih o fenomenu njihovog bogaćenja, a oni bi joj, kako je kazala, odgovarali „imam strica u Švajcarskoj koji je mnogo bogat“, te imaju „prijatelje koji su im dali novac“…

Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Ne postoji volja da se formira Specijalni sud

„Jedan političar me je čak i upitao ’šta ako kod vas u Americi neki kongresmen uzme novac od prijatelja? Šta bi se desilo? To ne bi stvorilo problem‘. Kazala sam da članovi kongresa idu u zatvor zbog toga“.

„Imamo bivše guvernere, koji su u zatvoru u SAD jer su uzeli velike sume novca“, precizirala je Džejkobsonova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala