Vučić: Hvala Rusiji, idem u Srebrenicu

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić i Ivica Dačić na sednici Vlade Srbije
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić na sednici Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju u Srebrenici na obeležavanju 20. godišnjice zločina. Vučić je rekao da ruski partneri nisu ništa tražili za njihov stav u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je lično razgovarao sa najvišim rukovodstvom Rusije i da je dobio garancije da rezolucija u ovakvom obliku, sasvim sigurno sutra neće biti usvojena.

Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Odložena sednica Saveta bezbednosti za sredu u 16 sati

Na pitanje kakva će biti cena ruskog veta, Vučić je odgovorio da nikakve cene ruskog veta nema.

„Ruski partneri nam ništa nisu tražili. Rusija se u SB UN ponašala u skladu sa principima koje sama poštuje“, rekao je Vučić.

Ne zanimaju me bezbednosni uslovi

Na pitanje da li postoje neki uslovi potrebni za njegov odlazak u Srebrenicu, Vučić je rekao da njega nikakvi bezbednosni uslovi ne zanimaju, ako je neko mislio na te uslove.

„Mene bezbednosni uslovi ne zanimaju. Bitno mi je šta o tome misle Ćamil Duraković, Majke Srebrenice i bošnjački član Predsedništva BiH“, rekao je Vučić, uz opasku da će, naravno, organizatorima biti teško da pripreme njegovu posetu s obzirom na sve što je izrečeno ovih dana i sve što se događalo.

Ne likujemo u „srpskoj pobedi“

Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Davutoglu traži susret s Vučićem u Srebrenici

Vučić je rekao da ne doživljava kao srpsku pobedu to što SB UN nije usvojio rezoluciju o Srebrenici i dodao da Vlada Srbije ne uživa u takvoj odluci.

„Srebrenica je naš balkanski bol i ne likujemo što rezolucija danas nije usvojena“, istakao je Vučić.

„Korak ka pomirenju SB UN nije ni pokušao da učini, to možemo samo mi, Srbi i Bošnjaci“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija spremna na pomirenjea ali ne na poniženje i dodao „da smo pokazali da Srbiju niko neće moći da gazi".

„Rezolucija kakva je predložena ni sutra neće biti usvojena“, ocenio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala