Ivanić: Odlaganje sednice SB vrhunac krize

© Foto : www.mc.rsMladen Ivanić
Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništvu BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici u SB UN vrhunac krize, te da će, bez obzira na razvoj situacije, ta rezolucija imati katastrofalne i negativne posledice.

„Rezolucija je potpuno poremetila mirni, korektni period kojem se u BiH jedno vreme išlo, a odgovornost za to snose autori te rezolucije koji su, iz ne znam kog razloga, želeli da postignu neke ciljeve koje nisu mogli postići“, rekao je Ivanić za RTS.

Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Odložena sednica Saveta bezbednosti za sredu u 16 sati

Ivanić je rekao da je rezolucija donele probleme narodu u BiH, kao i tenzije i strah.

„Ovo se pretvorilo u puko političko nadigravanje u kojem svaka strana želi da izađe kao pobednička, a to će u uslovima BiH biti izuzetno teško, gotovo nemoguće“, rekao je Ivanić.

Ivanić je ranije danas rekao da je britanski predlog rezolucije o Srebrenici u Savetu Bezbednosti duboko podelio BiH, ali i međunarodne institucije, te upozorio da će naredni sati biti bitni ne samo za taj dokument nego za dugoročnu stabilnost BiH.

On je povodom događaja u SB UN, koja je po podne trebalo da raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, ali je odložena za 21 sat, kazao da sve što se događa ukazuje na osetljivost ove teme.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Od rezolucije zavisi put Srbije u EU

„Sve što se događa oko rezolucije i ove sednice pokazuje koliko smo bili u pravu mi koji smo svojevremeno upozoravali, posebno ambasadore, da je ovo stvar oko koje se Bosna i Hercegovina, ali ne samo ona može podeliti“, rekao je Ivanić za banjalučku Alternativnu TV.

On je izrazio nadu da će narednih nekoliko sati uticati da svi koji se bave ovim poslom u Savetu bezbednosti, posebno autori rezolucije, a to su Britanci, dođu pameti i shvate da je ovo stvar koja je davno prevazišla neku lokalnu upotrebu i da je u pitanju jedan izuzetno ozbiljan događaj.

Ivanić se nada i da će autori rezolucije razumeti i sami odustati od nasilnog sprovođenja i insistiranja na ovoj rezoluciji.

Inače, Predsedništvo BiH nije postiglo konsenzus o britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Ivanić je, naime, od Saveta bezbednosti tražio da ne razmatra taj dokument, a bošnjački član kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović ga je podržao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala