Rezolucija uvod u ukidanje Republike Srpske?

© Tanjug / OKSANA TOSKICMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija ne sme da likuje ukoliko se rezolucija ne usvoji, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako se usvoji, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Dodaje da će se Srbija radovati ako je cilj ove rezolucije pomirenje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je šesta i konačna verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici jedina zvanična verzija i da će se o njoj raspravljati na sednici SB UN u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Zgrada UN - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti o Rezoluciji o Srebrenici?

„Očekuje se da glasanje bude danas, mada može da se desi da bude odloženo za neki drugi dan“, kaže ministar Dačić.

Ističe da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sednici.

„Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome“, ističe Dačić.

Kaže da je za srpski narod ovo važan, ali ne i sudbonosni dan.

„Postoje tri mogućnosti — da rezolucija bude prihvaćena danas, da bude odbačena ili da se glasa neki drugi dan“, objašnjava Ivica Dačić.

Kaže, međutim, da očekivanja ne može da iznese u javnost iz diplomatskih razloga.

„Očekujemo da svi budu svesni posledica ako se usvoji rezolucija. Srbija ne sme da likuje ukoliko se rezolucija ne usvoji, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako se usvoji. Moramo da idemo dalje, jedino Srbija koja brani svoje nacionalne interese može da bude poštovana“, ističe Ivica Dačić.

Kaže da će se Srbija radovati ako je cilj ove rezolucije pomirenje, ali dodaje da sam predlog rezolucije ne može da doprinese pomirenju.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić zbog rezolucije pisao kraljici Elizabeti

„Ako ovim želi da se stvori pravna pretpostavka za ukidanje Republike Srpske, moram da podsetim da je Srbija garnat Dejtonskog sporazuma, i ukoliko neko misli da će proći lako, da upozorim, Srbija će stajati na strani RS“, Kaže Dačić.

Objašnjava da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pisao svim šefovima država stalnih članica SB UN, ali i britanskoj kraljici.

„Predsednik je pisao svim šefovima stalnih članicama SB UN i ne vidim zašto ne bi pisao i drugima. Kada je pisao kraljici Elizabeti, pisao je i španskom kralju“, pojašnjava ministar Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala