NATO ima posla sa samouverenom Rusijom

© AP Photo / Lefteris PitarakisJens Stoltenberg na NATO samitu u Antaliji
Jens Stoltenberg na NATO samitu u Antaliji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je da Rusija sada sve češće spominje nuklearno oružje kao deo svoje odbrambene strategije. U vezi s tim, Alijansa širi kontingent u Evropi, pojačavajući tako svoje vojno prisustvo na istočnim granicama NATO-a.

NATO ima posla s Rusijom koja je uverena u svoju snagu, ali države-članice Alijanse se ne boje, izjavio je u subotu za „Dojče vele“ generalni sekretar severno-atlantskog vojnog saveza Jens Stoltenberg. 

Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
NATO neće napasti Rusiju, samo zato što poseduje nuklearno oružje

„Imamo posla s Rusijom koja je uverena u svoju snagu, koja narušava međunarodno pravo, primenjuje silu radi širenja svojih granica… Sećam se da smo se plašili (u periodu Hladnog rata), ali istovremeno smo se osećali bezbedno. Plašili smo se atomske bombe, plašili smo se ogromnog Sovjetskog Saveza u susedstvu Norveške. Ali smo se osećali bezbedno jer je Norveška članica NATO-a. I bili smo uvereni, kao i danas, da ako se nešto dogodi Norveškoj, NATO i SAD će je zaštiti. Bio sam uveren u to onda, a još više verujem sada”, izjavio je Stoltenberg.

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, danas se svet ne nalazi u stanju novog hladnog rata.

„Tada je postojao Varšavski pakt, postojao je NATO. To je bio globalni sukob, to je bilo suprotstavljanje dveju ideologija. To je bilo opasno, ali stabilno i predvidivo stanje. Danas se suočavamo s novim pretnjama. To su Islamska država, nasilje i konflikti u Iraku i Siriji, u Severnoj Africi”, izjavio je on.

„Smatram da treba održavati ravnotežu analize situacije i zaštite od pretnji za zemlje NATO-a. Ne treba preuveličavati opasnosti i dramatizovati situaciju. Ne vidimo neposrednu pretnju jer je NATO najmoćniji odbrambeni savez svih vremena”, izjavio je Stoltenberg. 

S-400 protivraketni sistem Trijumf - Sputnik Srbija
NATO unapred poražen - S-400 ruši sve nad sobom (foto, video)

Prema njegovim rečima, mere koje NATO u ovom trenutku preduzima radi širenja svog kontingenta u Evropi imaju odbrambeni karakter i primenjuju se kao odgovor na delovanje Rusije. 

„Naš odgovor ima odbrambeni karakter. On je proporcionalan i odgovara međunarodnim sporazumima. Mi smo već povećali borbenu gotovost svojih snaga. Pojačali smo vojno prisustvo na istočnim granicama Alijanse. Organizujemo male štabove u baltičkim zemljama, Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji. Pojačali smo vazdušno patroliranje i prisustvo Alijanse u istočnim zemljama kao odgovor na ponašanje Rusije”, rekao je Stoltenberg. „Sada moskva raspolaže bolje opremljenom i bolje pripremljenom armijom”, dodao je generalni sekretar NATO-a. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala