Ženski bataljon — pakao za islamske ratnike (video)

© Foto : snimak ekrana/jutjub RTŽene-vojnici u kurdskim Narosnim zaštitnim jedinicama
Žene-vojnici u kurdskim Narosnim zaštitnim jedinicama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici Islamske države veruju da će ako umru u borbi od ženske ruke njihove duše goreti u paklu, suprotno onome što će se desiti ako padnu u ruke muškarca. Imajući to u vidu Kurdi, koji se bore u svom regionu protiv širenja ID, formirali su ženski bataljon. Tamo se žene bore za svoju slobodu na svim frontovima: i u ratu, i u kurdskom društvu.

Sirijski grad Serekanije (Ras el Ajn), uglavnom kurdski, poslednji je glavni grad susedne Islamske države (ID). Jedina sila koja štiti kurdski narod Serekanije od terorističke grupe su kurdske Narodne zaštitne jedinice. Od 2012. godine važan deo te organizacije se sastoji od sekcije žena koje se bore protiv ID.

Kurdske žene, mnoge od njih čitavog života privržene domaćinstvu, ostavile su kućne poslove, hrabro su se pridružile ovoj jedinici i prkose Islamskoj državi, koja je jednom objavila da svaki čovek koji umre od ruke žene ide u pakao.

„Raša tudej“ je putovala u jedan od kampova gde su sve žene, neudate devojke, obučene za samo mesec dana pre polaska u bitku protiv ID, koja je samo 3 kilometara od kampa, tako da borba može da počne svakog časa.

„Organizovali smo te kampove gde su uslovi odgovarajući i stalno menjamo lokaciju“, objašnjava komandant Tolhildan („osveta“).

Nakon mesec dana treninga, devojke su upućene na front, gde će se boriti tokom dva meseca, nakon čega će se vratiti kući samo na dan ili dva pre povratka na bojno polje.

Roditelji Gulan, mlade kurdske žene od 18 godina koju RT prati na putu u kampu, svesni su da ona može da umre.

Gulan se pridružila redovima Narodne zaštitne jedinice ne samo zbog sopstvene bezbednosti ili ljubavi prema zemlji. Postoji i društvena motivacija jer ne želi da nastavi da živi u svetu koji kontrolišu muškarci, posle svega što se dogodilo.

Kakva je budućnost Gulan i drugih mladih kurdskih žena u kampu pogledajte u dokumentarnom filmu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala