Čepurin: Nastaviti konsultacije, veto je jaka stvar (video)

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Čepurin
Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin kaže da je Rusija zauzela vrlo jasan stav po pitanju rezolucije o Bosni i Hercegovini i da aktivno radi na tom pitanju. Diplomata se slaže da je genocid opasna etiketa, ali ističe da treba i dalje raditi na kompromisu, s obzirom da je posezanje za vetom, kako kaže, jaka stvar.

Prema njegovim rečima, pitanje Srebrenice je pre svega pitanje regionalne stabilnosti i mira u regionu.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: London pokušava da spreči ruski veto

„Vidimo koliko su u poslednje vreme Srbija i srpsko rukovodstvo uradili ili se trudili da urade za mir i saradnju u regionu… Znamo ko je bio odgovoran za ono što se dešavalo u Jugoslaviji i ko je svojski doprinosio raspirivanju međunacionalnih strasti, a sada pokušavaju da svoju krivicu pripišu genocidnosti Srba“, naglasio je Čepurin.

Komentarišući četvrtu varijantu britanske rezolucije koja je dostavljena Srbiji, Čepurin kaže da su izmene koje je Velika Britanija podnela SB UN-a u najvećoj meri „kozmetičke“.

„To su kozmetičke popravke koje ne dotiču etiketu genocida, a to je ključna stvar. Prema takvim stvarima se treba  oprezno odnositi. Srbima koji su ponosan narod, koji se tokom istorije borio za pravdu i veoma mnogo učinio, nalepiti takvu etiketu je blago rečeno neozbiljno", naglasio je on.    

Ambasador je rekao i da je u ovom trenutku neophodno raditi na pronalaženju kompromisa u Savetu bezbednosti, dodajući da su sva ostala rešenja moguća tek onda kad bude jasno da se ne može postići kompromis.

Prema rečima Čepurina, suština ruske varijante je da se oda pošta svim žrtvama konflikata u bivšoj Jugoslaviji  i da se učini sve da se ubuduće osigura mir i saradnja naroda regiona.

Na pitanje da li će, ukoliko kompromis ne bude postignut, Rusija uložiti veto na britanski predlog rezolucije, Čepurin kaže da je „ veto veoma jaka stvar“.

„Sada se nalazimo u fazi kad treba da radimo sa zemljama članicama SB, to je 15 država Azije, Afrike, Latinske Amerike, s tim da one uzimaju u obzir stav Srbije, koji se veoma jasno i precizno izlaže“, ističe on.

Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija
Ruska rezolucija miri napaćenu Bosnu

Upitan šta očekuje do 7. jula kad bi SB UN trebalo da raspravlja o rezoluciji, Čepurin kaže da veoma mnogo zavisi od zrelosti i aktivnosti Srbije jer se to pitanje tiče nje lično.

„Srbija ima mnogo prijatelja i zato će dalja dešavanja biti svojevrstan lakmus test. Ne radi se o tome da budu protiv, makar da se uzdrže.  Rusija pokazuje da je i prijatelj i strateški partner Srbije jer uzima u obzir i interese Srbije i srpskog naroda“, kaže Čepurin i dodaje da je što se  tiče ostalih veoma važno da se aktivno razgovara i objasni stav.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala