Usijane glave iz evrozone žele da izbace Grčku

© FlickrEvro
Evro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski ekonomista Toma Piketi, autor bestselera „Kapital u 21. veku“ koji je prodat u milion i po primeraka, nazvao je predstavnike evrogrupe „usijanim glavama“, optužujući ih da žele da izbace Grčku iz evrozone.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Ako Nemci ne spasu Grke, pomoći će im Putin

„Imamo posla sa usijanim glavama. Misle da će disciplinovati, stabilizovati evrozonu izbacivanjem jedne zemlje“, rekao je u intervjuu „Mondu“ ovaj specijalista za pitanja duga i socijalne nejednakosti.

„To je izuzetno opasna situacija i važno je da se Fransoa Oland izjasni i kaže da će Francuska da stavi veto. Nemoguće je da sprovedu ovakvu odluku ako se Francuska suprotstavi“, smatra Piketi.

Za profesora na Pariskoj ekonomskoj školi „Francuska mora da se vrati na evropsku scenu mnogo odlučnije nego do sada“.

„Važno je da kakav god bude ishod referenduma, Evropljani u ponedeljak napokon pristanu da razgovaraju o restrukturiranju grčkog duga“, smatra Piketi.

„Ako Francuska nastavi da ima metiljav stav, postoji rizik da konzervativci unište Evropu izbacujući jednu zemlju na izuzetno nasilan način, gušeći njenu ekonomiju, što će stvoriti osećaj odbačenosti i otpora u Grčkoj kakav ne možemo da zamislimo“, poručio je slavni ekonomista koji je upozorio da bi ovakav ishod dao krila radikalnoj desnici u Grčkoj i Evropi.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala