Evropski ekonomisti: EU treba da promeni politiku

© AFP 2023 / Angelos Tzortzinis Zastava Grčke vijori se na Akropolju
Zastava Grčke vijori se na Akropolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pogrešno je tražiti od Grčke da se obaveže na stari program koji je očigledno propao, poručili su poznati svetski ekonomisti u pismu koje objavljuje britanski „Fajnenšel tajms“, koji apeluju na odbacivanje politike štednje.
Ljudi čitaju novine u centru Atine 30. juna, 2015 - Sputnik Srbija
Grcima će da svane ako država bankrotira

„Pogrešno je tražiti od Grčke da se obaveže na stari program koji je očigledno propao, koji su Grci odbacili na izborima i za koji veliki broj ekonomista (uključujući i nas) veruje da je od početka bio pogrešan“, poručili su američki nobelovac Džozef Stiglic i vodeći francuski ekonomista Toma Piketi, na čelu devetnaest potpisnika teksta u kome od kreditora traže humaniji pristup.

Oni se zalažu za dugoročni sporazum između Grčke i kreditora, „inače će doći do kraha koji će predstavljati veliki rizik za evropsku i svetsku ekonomiju, čak i za evropski projekat koji je evrozona trebalo da osnaži“.

„Siriza je jedina nada za legitimitet u Grčkoj“, poručuju ekonomisti, upozoravajući da bi neuspeh u pregovorima otvorio put radikalnim opcijama.

Janis Varufakis - Sputnik Srbija
Grčka odbila da plati dug MMF-u

Potpisnici pisma se zalažu za hitno donošenje „programa za obnovu Grčke (i EU u celini), oslanjajući se na ogromnu finansijsku snagu evrozone, kako bi se promovisale investicije i mladi Evropljani spasli od ogromne nezaposlenosti, kroz mere koje će danas povećati zaposlenje, a privredni razvoj u budućnosti“.

To bi, smatraju uticajni ekonomisti, dovelo do ekonomske obnove Evropske unije, na koju bi Evropljani ponovo bili ponosni.

„Način na koji se budu ponašali prema Grčkoj poslaće poruku partnerima u evrozoni. Kao Maršalov plan, neka to bude poruka nade, a ne beznađa“, poručuje se u pismu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala