Grci nemaju više šta da izgube

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKIGrčka, kriza
Grčka, kriza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grci žive istorijski trenutak. Nakon što su propali pregovori sa kreditorima premijer Aleksis Cipras je pozvao sunarodnike da izađu na referendum. Na političkoj sceni ali i na ulicama Atine mešaju se glasovi „za“ i „protiv“.

Olivija Neli, Francuskinja koja živi u grčkoj prestonici, kaže za Sputnjik da, uprkos vanrednoj situaciji koja je nastala nakon što su zatvorene banke, nema panike.

„Ljudi nemaju više šta da izgube, već pet godina traje kriza. Ne znaju šta će da se dogodi ali kažu — ajmo, pa ćemo da vidimo. Nemaju izbora. Oni koji imaju šta da izgube su protiv referenduma i glasaće za mere koje predlaže ’Trojka‘“, kaže Neli.

Grčka kriza - Sputnik Srbija
Grčka: Najgora je potčinjenost

Grčka novinarka Vaso Polikronopulu objašnjava za Sputnjik zašto će na referendumu glasati protiv mera „Trojke“.

„Ne možemo da prihvatimo ove mere, nije u pitanju program štednje, već mere koje su predložili, naročito one koje se tiču turizma. To je jedina grana u kojoj ima posla, u zemlji koja ima milion nezaposlenih. Naši evropski partneri od nas traže da podignemo PDV na 23 odsto, kada naši konkurenti imaju 10 odsto. Oni zapravo traže da izvršimo ekonomsko samoubistvo i to u sred turističke sezone“, kaže ona.

U Grčoj je PDV za hotele 6,5 odsto, za restorane i transport 13 odsto, slično kao u Francuskoj, Italiji i Španiji, zemljama koje su joj direktni konkurenti unutar Evropske unije.

Za Polikronopulu reč je o političkom pritisku na levičarsku vladu.

„To je politička igra, jasno je da ne vole našu vladu. To nije unija. Mišljenje najjačih partnera važi više od onih slabijih. Ne bi se ponašali isto da je neka druga vlada u pitanju, ovo rade zato što je na vlasti levičarska vlada. Žele da pošalju jasnu poruku Španiji, Podemosu, da za njih to nije prihvatljivo“, smatra ona.

Gas - Sputnik Srbija
Bankrot Grčke ne predstavlja pretnju za „Turski tok“

Neke zemlje poput Belgije i Francuske imaju više razumevanja za poziciju Grčke, ali „nije na njima da odluče“.

„Ovo je unija koju predvodi Nemačka. Nemam ništa protiv Nemačke, ali je jasno ko sada odlučuje, čija je poslednja, a to čak nije ni Angela Merkel, već Šojble“, kaže grčka novinarka.

Volfgang Šojble je nemački ministar finansija koji je za Grke simbol ekonomske politike „štednje“ koja je doživele neuspeh. Grčka je u program ušla sa dugom od 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda, a sada je u dugu 180 odsto. Grčke plate su u međuvremenu manje 25 odsto.

Polikronopulu kaže da Siriza uprkos krizi ima podršku.

„Ova vlada je, u svesti mnogih Grka, bar čvrsto zauzela stav i zauzela se za grčki narod. Prethodne vlade to nisu učinile, nisu čak ni pokušale. Nisu najgore mere, već potčinjenost.“

Olivija Neli deli ovaj utisak:

Grčka kriza - ilustracija - Sputnik Srbija
Banke u Grčkoj zatvorene na nedelju dana

„Još uvek je prisutna energija koju je Siriza probudila. Grci žele da budu slobodni, ne kolonijalizovani. To je reč koja se često ponavlja. Snažan je osećaj poniženja, da predstavnici evropskih institucija ponižavaju Grke.“

Za Leonidasa Kurmadasa, prevodioca iz Atine, važno je da se do odluke dođe demokratskim putem.

„Ekonomska situacija je mnogo teška i biće još teža. Ali za mene je to pitanje demokratije, ako ne možemo da glasamo za svoju vladu, ako je sve diktat iz inostranstva, ne znam koliko to može da traje. Ako se odvojimo od evra, ekonomska situacija će biti gora, ali imaćemo  kontrolu nad državom. Dokazano je da nam program štednje nije pomogao — kako onda mogu da glasam za nešto što nije rešenje  za naš problem“, smatra Kurmadas.

Uprkos oštrom protivljenju merama štednje koje im nameće „Trojka“, većina Grka je za ostanak u Evropskoj uniji.

„Mi ne želimo da izađemo iz Evropske unije, ali ne želimo ovakvu Evropu, u kojoj svi članovi nisu tretirani na isti način“, kaže Polikronopulu.

Referendum u Grčkoj će pokazati u kom pravcu će krenuti grčki narod. Nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da bi, ukoliko propadne evro, propala i Evropa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala