Zbog migranata pojačana kontrola - stigli i Mađari

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICSrpska granična policija u Preševu na graničnom prelazu između Srbije i Makedonije
Srpska granična policija u Preševu na graničnom prelazu između Srbije i Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Granična policija Srbije pojačala je, zbog brojnih migranata kontrolu državne granice sa Makedonijom, a u pomoć su stigle i kolege iz Mađarske.

"Granična polcija preduzima intenzivne preventivne mere kako bi sprečila nezakonito prelaženje državne granice migranata iz raznih afričko azijskih zemalja da nezakonito dolaze sa područja Makedonije", kaže predstavnik Granične polcije Dragan Lazarević.

On je izjavio Tanjugu da je srpska policija u tom pogledu angažovala sve raspoloživo ljudstvo i materijalno tehnicka sredstva sa kojima raspolažemo.
"Želim da napomenem da je taj broj ilegalnih, ili iregularnih migranata u ovoj godini znatno povećan u odnosu na isti period prošle godine, a prema našim pokazateljima otprilike za pet i više puta, posebo u toku juna ", rekao je Lazarević.
On je dodao i da je na granicu sa Makedonijom došao odrđeni broj policijskih sluzbenika granične polcije Mađarske koji su dobro opremljeni.


Prema njegovim rečima, kolege iz Mađarske su opremljeni određeim tehničkim sredstvima sa određenim sistemima za nadzor državne grance, odnosno termovizijskim kamerama.
"To su mobilni sistemi i oni su veoma efikasni u otkrivanju nezakonitog prelaženja i oni će nam značjano pomoći u preduzimanju preventivnih mera u sprečavanju ilegalnih prelazaka iz Makedonije", rekao je Lazarević.

Na južnoj srpskoj granici je 10 mađarskih policajaca koji učestvuju u četiri patrole i koji su opremljeni termovizijskim kamerama kako bi se sprečili ilegalni prelasci migranata, rekao je ministar unutrasnjih poslova Nebošja Stefanović.
"Radimo na smanjenju ilegalnih prelazaka i uskoro ćemo početi saradnju i sa nemačkom i austrijskom policijom", rekao je Stefanović novinareima u Beogradu. On je precizirao da će u Srbiju u nerednom periodu doći 20 nemačkih i 10 austrijskih policajaca sa termovizijskom opremom.

U Preševu su tokom dana boravili i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić koji su obišli privremeni Kolektivni centar namenjen migrantima, a koji će uskoro će biti spreman za prihvat tih ljudi. Ministri su razgovarali sa migranima iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Evropske unije.

Za migrante su obezbeđene hrana i lekovi i sva druga prava koja potiču iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, a objekat za njihov smeštaj će biti tranzitni centar u kome će moći da se odmore i dobiju medicinsku i svaku drugu pomoć. Za privremeni smeštaj migranata namenjena je Upravna zgrada sa restoranom Preduzeća za obradu duvana u Preševu koja je  prilagođena za njihov prihvat.

 Od 22. juna u Preševu su pripadnici niške Vojne bolnice organizovali punkt za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.
Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala