Bosansko Tužilaštvo strahuje od bekstva Orića

© AP Photo / Amel EmricNaser Orić
Naser Orić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo BiH predložilo je da se Naseru Oriću izreknu mere čiji je cilj da se osujeti njegovo eventualno bekstvo i uticaj na svedoke.

Tužilaštvo je predložilo da se Oriću kretanje ograniči na prostor unutar sarajevskog i zeničko-dobojskog kantona, da mu se privremeno oduzme putna isprava i da mu se naloži redovno javljanje policijskoj stanici Centar u Sarajevu.

Postupajući tužilac je ocenio da su predložene mere dovoljne i potrebne da se obezbedi nesmetano vođenje postupka.

Naser Orić - Sputnik Srbija
Orić pušten da se brani sa slobode

Odbrana bošnjačkog ratnog komandanta u Srebrenici, međutim, smatra da ne postoje dokazi za sumnju da bi Orić mogao da pobegne, i tvrdi da su navodi Tužilaštva bazirani na izjavama svedoka koji su ili psihički neuravnoteženi ili nisu direktni svedoci događaja koji se Oriću stavljaju na teret. Ne postoji, tvrdi odbrana, bojazan da će Orić pobeći, niti on može da utiče na svedoke.

Navedeno je i da je Orić po presudi Haškog suda oslobođen svih navoda optužnice koji su ga, prema komandnoj odgovornosti, teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine, što uključuje i selo Zalazje, preneli su sarajevski mediji. 

Orić je u petak, 26. juna, izručen BiH, iako je izručenje tražila i Srbija po čijoj poternici je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala