Grčka ostaje bez pomoći EU

© AFP 2023Grčka kriza
Grčka kriza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri finansija evrozone odbili su da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora. Paket pomoći Grčkoj ističe u utorak. Cipras poručuje da će referendum ipak biti održan.

Ministri finansija evrozone odbacili su produženje programa pomoći Grčkoj na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras - Sputnik Srbija
Cipras: Neka se Grci izjasne na referendumu o predlogu kreditora

U saopštenju koje je izdala evrogrupa, a koje je preneo „Gardijan“, navodi se da je Grčkoj ponuđen sveobuhvatni predlog, ali da je uprkos trudu i punoj podršci evrogrupe, taj predlog odbijen.

Ističe se da je evrogrupa bila otvorena do poslednjeg trenutka za dalju podršku grčkom narodu kroz kontinuirani program koji je orijentisan na rast.

Međutim, navodi se da evrogrupa povlači značajnu finansijsku pomoć i podršku koju je pružala Grčkoj u poslednjim godinama.

Zaključuje se da će vlasti evrozone biti spremne da učine šta god je potrebno kako bi osiguralie finansijsku stabilnost.

Cipras: Održaćemo referendum bez obzira na odluke evrogrupe

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom da će referendum o predlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke evrogrupe.

Angela Merkel i Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Šta je Cipras predložio Merklovoj, Olandu i Junkeru

„Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti“, poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je „demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči evrogrupa“, saopštio je izvor iz grčke vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala