Tačijevi poslanici „presudili“ sudu za OVK

© Flickr / Adam JonesGrb terorističke organizacije OVK
Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svoj glas „za“ dalo je 75 poslanika od neophodnih 80, a prethodno je odbijen predlog da se o amandmanima glasa tajno. Hašim Tači napustio sednicu, a spekuliše se da bi premijer Kosova Isa Mustafa mogao da podnese ostavku.
Nacrt zakona za pravnu zaštitu i finansijsku podršku potencijalnih optuženih lica u sudskim procesima pri specijalizovanim komorama - Sputnik Srbija
O ovome se glasa u Prištini

Problem nisu predstavljali opozicionari, koji su i ranije najavljivali otpor formiranju suda, već sedam poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, koji nisu pristali da podrže ustavne promene.

Tači je njihovu odluku ocenio kao „protivnu nacionalnim interesima“.

„Od neznanja do lažnog patriotizma, ti poslanici su učinili stvar koja je protivna nacionalnim interesima“, rekao je Tači neposredno posle glasanja.

Svoj glas „za“ dalo je 75 poslanika od neophodnih 80, a prethodno je odbijen predlog da se o amandmanima glasa tajno.

Prvi čovek Demokratske partije Kosova rekao je da će uskoro uslediti novi pokušaj da se u parlamentu usvoje ustavni amandmani, ali nije precizirao kada ni po kom osnovu. 

Prema najavama koje dolaze iz Prištine, a koje su neformalne, lako može da se desi da Isa Mustafa podnese ostavku na funkciju premijera. Srbi sa Kosmeta koji participiraju u kosovskoj Vladi veruju da bi ovakav potez mogao da ugrozi nastavak briselskih pregovora.

Sednica koja je od početka do kraja protekla u više nego uzavreloj atmosferi kulminirala je kada je sam Hašim Tači napustio salu.

Inače, s obzirom na to da Priština nije uspela da formira sud, može se očekivati da njegovo formiranje na sebe preuzmu Ujedinjene nacije.

Vlada nepriznate republike Kosovo - Sputnik Srbija
Prištinski dan D na tankom ledu

Predsednik Skupštine i poslanik DPK Kadri Veselji rekao je pre glasanja da je pred Kosovom težak period.

„Današnji dan je težak, ali otvaraju se teme koje će biti još teže. Sve što je ovde rečeno pokazuje zajedničku uznemirenost za našu budućnost, suverenost i perspektivu“, kazao je Veselji.

On je dodao da će glasati za osnivanje Suda, ali i da je ponosan na to što se tokom 1999. godine borio protiv „varvara“.

„Ponosan sam na OVK. Učestvovao sam u svakoj akciji i ponosan sam na to“, kazao je Veselji.

Poslanik „Samoopredeljenja“ Aljbin Kurti rekao je da Kosovo nikada nije imalo pravi ustav, ističući da se ustavni amandmani usvajaju brže nego zakonski.

Osvrćući se na osnivanje Specijalnog suda, Kurti je rekao da će taj sud biti slavniji od Kosova.

„Kaljaće se ugled Kosova zbog postojanja, a ne zbog nepostojanja suda“, rekao je Kurti.

Sud u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Evropa ima načina da kazni Kosovo ako ne formira Sud

Na početku dugo očekivanog zasedanja, šef poslaničke grupe „Samoopredeljenje“ Glauk Konjufca je zatražio od predsednika skupštine Kadrija Veselija da se iz dvorišta skupštine sklone specijalne snage policije koje su, kako je rekao, „opkolile skupštinu Kosova“.

Dok je skupština zasedala, na obližnjem Trgu Ibrahima Rugove članovi udruženja boraca OVK protestovali su protiv Specijalnog suda.

Osudi prisustva policije ispred skupštine pridružio se i lider ABK Ramuš Haradinaj, nakon čega je Veseli zatražio da se policija udalji.

Ramuš Haradinaj je rekao da je Specijalni sud „zakonski monstrum“ i dodao da je on za pravdu i za sud za sve one za koje se sumnja da su počinili zločine, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Lista „Srpska“ nije diskutovala o nacrtu zakona za ustavne amandmane.

Uspostavljanje kosovskog Suda za ratne zločine ključni je uslov za dalji napredak Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala