Peti avgust — Dan sećanja na stradale Srbe

© Tanjug / Nemanja JovanovićZajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske
Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peti avgust biće u Srbiji i Republici Srpskoj proglašen Danom sećanja na prognane i stradale Srbe, odlučile su dve vlade na zajedničkoj sednici koja je danas održana u Palati Srbija u Beogradu.

Zajedničkoj sednici pored, premijera Aleksandra Vučića i Željke Cvijanović, prisustvovali su i predsednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.  

Ministri saobraćaja Srbije i Republike Srpske Zorana Mihajlović i Neđo Trninić potpisali su Memorandum o saobraćajnoj infrastrukturi.

Potpisan je i protokol o licenciranju iz oblasti građevinarstva.

Na konferenciji za novinare premijer Vučić je rekao da će sledeća zajednička sednica biti održana u oktobru u Bratuncu, kada će biti otvoreni radovi na mostu preko Drine.

Vučić je rekao da je na sednici najviše reči bilo o ekonomiji.

„Srbija je spremna da bude mesto na koje će Republika Srpska moći da se osloni“, rekao je on.

Premijerka Željka Cvijanović je rekla da je veoma zadovoljna saradnjom sa Srbijom i izrazila negativan stav o tekstu rezolucije o Srebrenici.

Predsednik Nikolić rekao je da je pozvao člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu o rezoluciji.

Predsednik Dodik rekao je da je zahvalan Vladi i predsedniku Srbije na pažnji koju pružaju Republici Srpskoj.

„Rezolucija je antisrpska. Ako bude usvojena, to će povući i pitanja naknade štete i druge stvari“, rekao je Dodik uz ocenu da Nasera Orića, bivšeg komandanta muslimanske vojske na području Bratunca i Srebrenice, štite institucije koje bi trebalo da štite i srpske interese, a ne da služe zločincima.

Nikolić je rekao da je rezolucija nepristojna ponuda Velike Britanije.

Dodik je rekao da Savet bezbednosti UN neće usvojiti rezoluciju.

Vučić je ponovio da će odluku o odlasku na komemoraciju u Potočare doneti u skladu sa interesima Vlade Srbije, ali će pre toga razgovarati sa Nikolićem, Dodikom i Cvijanovićevom.

Prethodna zajednička sednica dve vlade održana je septembra prošle godine, kada je konstatovano da je postignut napredak u saradnji u svim oblastima.

Tada je dogovoreno i formiranje Koordinacionog tela čiji je zadatak zajednički razvoj poljoprivredno-prehrambene i industrijske proizvodnje.

Na prethodnoj sednici zaključeno je da je pri kraju rešavanje problema staničnih linija za linijske autobuse i u Srbiji i u Srpskoj, da svi dogovori u vezi s mostom Bratunac-Ljubovija idu svojim tokom, a da bi morale da se pojačaju aktivnosti na obnovi pruge Priboj-Rudo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala