Džinovski vir u jezeru - nije čudo, nego ljudsko delo (video)

© Foto : screenshot/youtubeVir
Vir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ogromni vir u jezeru Teksoma u Teksasu usisavao je vodu kao da je izvučen čep na kadi. Vir na jezeru kretao se u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu.

Američko Društvo inženjera distrikta Tulsa postavilo je na Jutjub snimak vira, navodeći da je prečnik vrtloga bio oko 8 metara i da je mogao da usisa manji brod.

U ovoj pojavi, međutim, nema ničega paranormalnog, jer postoji rupa koja usisava vodu iz jezera.

„Kao kada u kadi izvučete čep i voda otekne, tako nastaje i ovaj vir“, objašnjava Bi Džej Parki, asistent menadžera za jezero Teksoma.

Ovo jezero jedno je od najvećih izvora vode u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se na granici između Oklahome i Teksasa i formirano je od vode sa brane Denison na reci Red.

„Kada nivo vode poraste, kao što se dogodilo poslednjih nedelja, Društvo inženjera otvara ’vrata‘ na dnu jezera da izvuče vodu u reku. Voda počinje da se kreće kao tornado, koji je najširi na vrhu, a najuži na dnu“, naveo je Parki i dodao da bi dovoljno veliki vir mogao lako da „proguta“ omanji brod.

Čitavo područje je trenutno zabranjeno za brodove i čamce.

„Veličina vira zavisi od niza faktora, međutim iako se navodi da je rupa oko osam metara u prečniku, prečnik zabeležen na snimku bio je oko tri metra“, istakao je Parki.

Situacija je trenutno dramatična, piše „Biznis insajder“, zbog velikih padavina u regionu u poslednjih nekoliko nedelja, koje se uzrokovale dramatične poplave.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala